Rusia refuză Armenia: nu se mai grăbește la tancuri, îndeamnă la…diplomație cu Azerbaidjanul

Rusia refuză Armenia: nu se mai grăbește la tancuri, îndeamnă la...diplomație cu Azerbaidjanul

Șeful Statului Major Întrunit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Anatoli Sidorov, a declarat recent că, în acest moment, nu se are în vedere trimiterea unui contingent militar în Armenia.

Din OTSC fac parte Armenia,  Kazahstanul, Belarus,  Kârgâzstanul, Federația Rusă și Tadjikistanul fiind o alianță politico-militară în spațiul euro-asiatic.

Rusia nu se mai grăbește la tancuri, îndeamnă la…diplomație

În urma consultărilor dintre reprezentanții statelor membre, OTSC a decis să nu se dea curs acestei cereri. Structura multinațională a trimis, pe 15 septembrie, o delegație în Armenia, condusă de șeful Statului Major Întrunit al organizației.

Săptămâna viitoare, este așteptat în Armenia secretarul general al OTSC, Stanislav Zas.

“Să nu anticipăm. Vreau doar să spun că, pe 13 septembrie, șefii noștri de state au declarat în unanimitate că această problemă care există între Republica Armenia și Azerbaidjan ar trebui rezolvată prin metode politice și diplomatice.

Adică, folosirea forței militare, inclusiv cu participarea OTSC, nu a fost discutată nici pe 13 septembrie, nici ieri și nici astăzi. Cred că nu se va pune această problemă nici în viitorul apropiat”, a declarat Sidorov pentru Interfax.

O decizie OTSC va fi luată după misiunea în Armenia

“Misiunea OTSC a fost împuternicită să analizeze situația și să rezolve pe loc, dacă este cazul. Nu vor fi luate decizii pe furiș, ci în urma unor discuții și analize cu conducerea Republicii Armenia și cu alți oficiali interesați. Misiunea va propune soluții Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC, pentru ca șefii de state să ia decizii în aceste probleme”, a adăugat oficialul.

“Vom analiza rapoartele misiunii din Armenia și vom spune: Da, haideți să trimitem trupe de menținere a păcii sau vom constata că misiunea a rezolvat ea însăși problema și nu mai este cazul de alte discuții. Eu pot să spun doar că între părțile aflate în conflict în această zonă apare în mod constant aceeași problemă, care ar trebui soluționată. Este vorba despre delimitarea frontierei comune dintre Armenia și Azerbaidjan”, a conchis oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)