Rusia preia conducerea Consiliului de Securitate al ONU: „Absurdul a atins un nou nivel”, spune Ucraina

Publicat: 31 03. 2023, 08:18
Actualizat: 31 03. 2023, 08:19
sursă foto: captură YT

Rotația lunară a președinției consiliului format din 15 membri nu a fost afectată de războiul din Ucraina
Începând de sâmbătă, va fi rândul Rusiei să preia președinția lunară a consiliului format din 15 membri, în conformitate cu o rotație care nu a fost afectată de războiul din Ucraina.

Ucraina nu este un membru actual al consiliului, deși este deseori chemată să ia cuvântul pe probleme legate de război

Ultima dată când Rusia a deținut această funcție a fost în februarie anul trecut. În astfel de circumstanțe, plasarea Rusiei la conducerea unui organism mondial însărcinat cu „menținerea păcii și securității internaționale” pare o glumă crudă de 1 aprilie misiunea ucraineană la ONU.

„De la 1 aprilie, ei duc nivelul de absurditate la un nou nivel”, a declarat Sergiy Kyslytsya, reprezentantul permanent al Ucrainei. „Consiliul de securitate, așa cum este conceput, este imobilizat și incapabil să abordeze problemele care țin de responsabilitatea lor principală, și anume prevenirea conflictelor și apoi gestionarea conflictelor”.

Ambasadorul a declarat că Ucraina va sta departe de Consiliul de Securitate în aprilie, cu excepția cazului unei „probleme de interes critic pentru securitatea națională”.

Ucraina nu este un membru actual al consiliului, deși este deseori chemată să ia cuvântul pe probleme legate de război.

SUA, Marea Britanie, Franța și susținătorii lor din consiliu își vor arăta probabil dezaprobarea prin reducerea nivelului de reprezentare la evenimentele găzduite de Rusia în cursul lunii, dar nu se știe că vreun stat membru plănuiește vreo formă de boicot sau alt protest.

Diplomații de la sediul ONU din New York subliniază că cea mai mare parte a activității consiliului în aprilie, ca în orice lună, este ocupată de informări de rutină și de rapoarte privind misiunile de menținere a păcii ale ONU din întreaga lume.

„Este important să protejăm restul activității consiliului pe alte dosare”, a declarat un diplomat european. „Nu vrem să perturbăm activitatea pe care consiliul o desfășoară în alte părți, pentru că acest lucru ar permite războiului din Ucraina să aibă un impact și mai mare asupra problemelor de pace și securitate din întreaga lume”.

Președinția consiliului îi conferă titularului lunar puterea de a-și organiza propriile sesiuni, iar Rusia are în plan trei. La 10 aprilie, aceasta va organiza o ședință de informare privind „riscurile care decurg din încălcarea acordurilor care reglementează exportul de arme și echipamente militare”, în cadrul căreia se așteaptă ca aceasta să nominalizeze SUA pentru livrările sale de arme către Ucraina și către alți aliați în ultimii ani.

Mai târziu în cursul lunii, va prezida două dezbateri deschise privind „multilateralismul eficient” și situația din Orientul Mijlociu, dezbateri pe care se așteaptă să le prezideze ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

În aprilie nu sunt planificate sesiuni ale Consiliului de Securitate pe tema Ucrainei, dar nouă membri pot vota pentru a forța includerea subiectului pe ordinea de zi, sau membrii pot organiza sesiuni informale pe această temă.

Ultima ocazie în care un membru permanent al Consiliului a efectuat o invazie neprovocată a fost atacul american asupra Irakului.