Rusia plănuiește să atace fabrica de oțel Azovstal, un punct focal în bătălia pentru Mariupol

Rusia plănuiește să atace fabrica de oțel Azovstal, un punct focal în bătălia pentru Mariupol
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Federația Rusă plănuiește să atace fabrica de oțel Azovstal din Mariupol, a anunțat armata ucraineană, miercuri dimineață, potrivit BBC.

Fabrica de oțel Azovstal, un punct focal în bătălia pentru Mariupol

Fabrica de oțel a devenit un punct focal în bătălia pentru controlul asupra orașului Mariupol, iar masivul complex industrial al apărării ucrainene a fost scena unor lupte acerbe cu trupele invadatoare, existând chiar și relatări despre clinciuri corp la corp.

Fabrica de fier și oțel Azovstal a rămas o bază-cheie pentru cele câteva mii de luptători ucraineni care încă se mai află în orașul asediat de la Marea Azov, însă este neclar numărul exact al persoanelor care încă o mai folosesc, dat fiind că lipsesc informații credibile în acest sens, spun experții.

Zvonurile spun că zona ar fi fost atacată inclusiv cu arme chimice, dar BBC a menționat că nu le-a putut verifica de o manieră independentă.

Dr. Aglaya Snetkov, o expertă în afaceri externe ruse și politică rusă de securitate, a descris fabrica drept un obiectiv-cheie pentru luptele desfășurate în ultimele trei săptămâni la Mariupol.

Chiar și așa, spune ea, facilitatea din era sovietică a rezistat pentru că a fost construit să facă față unor daune semnificative și este atât de mare încât s-a dovedit dificil pentru invadatori să îi răpună pe luptători, luptători printre care se regăsesc și naționaliștii Batalionului Azov.

În opinia expertei, fabric Azovstal și Mariupol în ansamblu au reliefat provocările asociate gherile urbane și cât este de greu să cucerești zone „cu o mulțime de luptători care rezistă și care în esență au ascunzători”.

Gen. (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, explicase și el pe B1 TV că rezistența specifică mediului urban creează probleme deosebite pentru cel care apără, dar problemele sunt mai complexe pentru cel care atacă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`