Vladimir Putin a declarat că țara sa nu a renunțat definitiv la proiectele South Stream şi Turkish Stream, acesta așteptând o poziție clară din partea Europei. Comentariul legat decele două gazoducte a venit după discuția avută cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Construirea celor două gazoducte a fost încă de la început o poveste cu cântec. Proiectele au avut un început bun, dar au sfârșit prin a nu se concretiza datorită diverșilor factori externi, notează euractiv.com
South Stream, prima opțiune de gazoduct pusă în discuție, trebuia să traverseze Bulgaria, Serbia şi Ungaria, toate cele trei țări având beneficiul de a primi gaz mai ieftin. Prima blocare a proiectului a venit în momentul în care marile companii europene au dorit intrarea în afacere, cifrele cu multe zerouri atrăgând Eni, EDF şi Wintershall. Cu toate că existau toate elementele pentru începerea construirii gazoductului, Comisia Europeană a blocat tot procesul pe motive ce țineau de competiție. Proiectul a fost blocat după ce Rusia a anexat Crimeea.
După eșuarea negocierilor cu Europa, Rusia a început discuțiile cu Turcia pentru proiectul Turkish Stream. Noul gazoduct ar fi trebuit să transforme Turcia într-un centru de export al gazelor ruseşti către UE. Afacerea nu a mai devenit realitate datorită incidentului petrecut la granița turco-siriană unde aviația militară turcă a doborât un avion de luptă rusesc.
În prezent, Rusia și-a îndreptat atenția spre Israel, premierul Netanyahu declarând că nu există restricții legislative care să împiedice dezvoltarea unor noi câmpuri de gaze offshore israeliene.