Rusia înfurie Japonia: Decret de extindere teritorială cu încă 50.000 de kilometri pătraţi, în Marea Ohoţk

Rusia înfurie Japonia: Decret de extindere teritorială cu încă 50.000 de kilometri pătraţi, în Marea Ohoţk

Rusia și-a extins teritoriul, printr-un decret dezvăluit sâmbătă, cu încă 50.000 de kilometri pătraţi, în Marea Ohoţk, în sudul extremităţii sale orientale, spre marea nemulţumire a Japoniei, relatează Le Parisien online, citat de Mediafax.

Înainte de extindere, Rusia avea o suprafață de peste 17 milioane de kilometri pătraţi.

Cei 50.000 de kilometri pătraţi reprezintă o importantă sursă de hidrocarburi, un nou atu pentru economia rusă.

Decretul este datat pe 15 august și făcut public de premierul rus Dmitri Medvedev în prima zi a unei vizite pe Insulele Kurile, disputate cu Japonia. Decizia a fost validată anul trecut de către Comisia ONU însărcinată cu determinarea limitelor platoului continental.

Cu toate acestea, autorităţile de la Tokyo sunt furioase pe noul decret, care spun că insule din Marea Ohoţk sunt revendicate de către arhipelagul nipon de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Noi apreciem Japonia, dar asta nu are nimic a face cu Insulele Kurile, care fac parte din Federaţia rusă”, a spus premierul rus.

„De aceea am efectuat, efectuăm şi vom efectua vizite pe Insulele Kurile”, a continuat el.

Şeful diplomaţiei nipone Fumio Kishida, care l-a convocat pe ambasadorul rus Evgheni Afanasiev, a spus că vizita lui  Medvedev „răneşte sentimentele poporului japonez şi este extrem de regretabil”.

De asemenea,  Guvernul nipon a anulat o vizită în Rusia a şefului diplomaţiei japoneze, prevăzute în septembrie.

Dreptul mării stabileşte în prezent zona economică exclusivă a unei ţări până la 200 de mile maritime (aproximativ 370 de kilometri) de coastă, oferindu-i suveranitatea în această zonă, pentru a exploata resurse. Dincolo de ea, apele sunt considerate, din punct de vedere juridic, internaţionale.

O ţară are dreptul să revendice extinderea zonei sale exclusive dincolo de cele 200 de mile maritime, până la o limită de 350 de mile maritime, dacă poate să justifice faptul că limitele platoului său continental se extind mai departe sub apă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`