Rusia e în spatele unei operațiuni sub steag fals în Transnistria și vrea să o atragă în război, susține Ucraina după exploziile înregistrate la est de Nistru

Rusia e în spatele unei operațiuni sub steag fals în Transnistria și vrea să o atragă în război, susține Ucraina după exploziile înregistrate la est de Nistru
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Jordi Boixareu

Ministerul ucrainean al apărării susține că exploziile care a avut loc duminică în Transnistria ar fi în realitate o operațiune sub steag fals a Federației Ruse.

Ucraina acuză Rusia că vrea să atragă Transnistria în război

Kievul a transmis un comunicat și a acuzat Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB, că încearcă să insufle panică și să stârnească sentimente anti-ucrainene, precum și că intenționează să efectueze și alte operațiuni de acest gen pentru a atrage Transnistria în războiul cu Ucraina, notează The Kyiv Independent.

La rândul său, Chișinăul a explicat că incidentul vizează crearea unui pretext pentru tensionarea situației de securitate în Transnistria.

„Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, spune guvernul Republicii Moldova.

Ministerul ucrainean al apărării a amintit că, recent, generalul rus Rustam Minnekayev, comandant-adjunct în districtul militar central al Federației Ruse, declara că a controla sudul Ucrainei „e o altă cale spre Transnistria”.

„În primul rând, ei nu intră, pentru că sunt prezenți ilegal de 30 de ani. Armata Federației Ruse este prezentă pe teritoriul Republicii Moldova din 1992, deci din acest punct de vedere lucrurile sunt destul de clare. Chișinăul n-a controlat niciodată această regiune și nu cred că pe cineva surprinde o asemenea declarație”, spunea eurodeputatul Eugen Tomac la Special B1 cu Nadia Ciurlin, unde a comentat declarația generalului rus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`