SUA a condamnat Federația Rusă pentru că a efectuat un test de rachetă anti-satelit „iresponsabil” despre care partea americană spune că a pus în pericol echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale, transmite BBC.
Testul a aruncat în aer unul dintre proprii sateliți ai Rusiei, creând astfel resturi care au forțat echipajul de pe ISS să se adăpostească în capsule.
La ora actuală, echipajul de la bordul ISS este alcătuit din șapte membri – patru americani, un german și doi ruși.
Stația spațială orbitează la o altitudine de circa 420 de kilometri.
„Astăzi, Federaţia Rusă a efectuat cu nesăbuință un test de distrugere a unui satelit prin ascensiunea directă a unei rachete anti-satelit împotriva propriilor sateliţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price. „Testul a generat până acum peste 1.500 de rămăşiţe care pot fi urmărite pe orbită şi sute de mii de bucăţi mai mici care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”, a continuat oficialul.
Administratorul NASA, Bill Nelson, s-a arătat și el revoltat de incident.
„Cu îndelungata și bogata sa istorie în ceea ce priveşte zborurile spaţiale ale oamenilor, este de neconceput că Rusia i-ar pune în pericol nu numai pe astronauții americani și pe cei ai partenerilor internaţionali de pe ISS, ci chiar și pe proprii săi astronauți” şi pe „taikonauţii” chinezi de la bordul staţiei spaţiale chineze, a declarat administratorul NASA.
Agenția spațială rusă Roscosmos a minimalizat incidentul.
„Orbita obiectului care a forțat echipajul să se mute în navă, conform procedurilor standard, s-a îndepărtat de orbita ISS. Stația este în zona verde”, a scris agenția spațială rusă, pe Twitter.
Materialul a trecut fără incidente, însă originea lui a intrat acum în lumina reflectoarelor. Se pare că acesta ar proveni de la un satelit rusesc distrus, Kosmos 1408. Este vorba despre un satelit de spionaj lansat în 1982, care cântărea peste o tonă și care a încetat să mai funcționeze cu mulți ani în urmă.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a explicat că testul „arată o desconsiderare totală a securităţii, siguranţei şi sustenabilităţii spaţiului”.
„Resturile testului vor rămâne în orbită punând în pericol sateliţii şi zborurile umane pentru mulți de acum încolo”, a adăugat oficialul britanic.