Rusia a raportat duminică, pentru a doua zi la rând, o creștere record a numărului zilnic de cazuri de coronavirus. Peste 10.600 de noi îmbolnăviri au fost înregistrate aici, totalul ajungând la peste 134.600. Cifrele reale ar putea fi, însă, mult mai mari.
În primele faze le pandemiei de COVID-19, Rusia nu a fost foarte afectată, după cum arată datele oficiale. În ultima perioadă, însă, numărul îmbolnăvirilor a crescut dramatic.
Duminică, autoritățile au raportat 10.633 noi cazuri de infectare cu coronavirus. Este a doua zi la rând când se înregistrează un bilanț record: sâmbătă au fost anunțate 9.623 de cazuri în plus.
Astfel, totalul persoanelor infectate a ajuns în Rusia 134.600. Numărul deceselor este de 1.280. Asta în ciuda măsurilor de restricție și distanțare socială adoptate și aici, la fel ca în majoritatea statelor.
COVID-19 reprezintă „o amenințare majoră”, a punctat Ministrul rus Apărării, după ce aproape 3.000 de infectări au fost confirmate și în rândul forțelor armate.
Potrivit experților, creșterea numărului de infectări poate fi pusă pe seama faptului că a crescut capacitatea de testare în aceatsă țară.
Printre cei depistați cu SARS-CoV-2 se află și premierul Mihail Mișustin. El a fost internat în spital, iar atribuțiile sale au fost preluate de Andrey Belousov. Un purtător de cuvânt al Guvernului a precizat că starea sa este stabilă.
La finele lunii aprilie, președintele Vladimir Putin a decis prelungirea măsurilor de restricție până pe 11 mai, în contextul în care acestea trebuiau ridicate la sfârșitul lunii aprilie.
Totodată, Vladimir Putin a spus că Rusia își va extinde liniile directoare de autoizolare până pe 11 mai, deoarece începutul lunii mai în Rusia este marcat de sărbătorile publice pentru Ziua Muncii și Ziua Victoriei, cu câteva zile lucrătoare între care vor fi declarate libere în acest an, iar autoritățile se tem că oamenii s-ar putea relaxa și ar putea sărbatori în grupuri mari.
„Situația rămâne foarte tensionată. Specialiștii spun că vârful epidemiei nu a fost depășit. Pericolul și amenințarea letală a virusului persistă și acest lucru este valabil pentru toată lumea”, a declarat atunci Putin, declarând că Rusia se află „în fața celei mai riguroase etape a luptei împotriva acestei epidemiologii”.
Vladimir Putin și-a schimbat astfel radical atitudinea, comparativ cu câteva zile în urmă când susținea că autorităţile de la Moscova gestionează fără probleme criza sanitară cauzată de COVID-19, relatează Reuters.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a scris pe blogul său că aproximativ 2% din locuitorii capitalei sunt infectați cu SARS-CoV-2:
„Conform testelor de depistare realizate pe diverse grupuri de populaţie, numărul real al persoanelor infectate este de circa 2% din populaţia totală a oraşului”.
Rusia cere Americii suma datorată pe untransport de echipamente pe care l-a prezentat ca fiind „ajutor umanitar”.
Transportul, livrat pe 1 aprilie, conținea măști de gaze de război, mănuși pentru curățarea gospodăriei și ventilatoare cu probleme de voltaj, alături de aparate de respirat, mănuși chirurgicale și combinezoane, notează ABC News.
Ministerul rus de Externe a precizat că jumătate din costuri au fost achitate de Kremlin, iar SUA trebuie să plătească restul.