Rusia continuă să importe produse occidentale pentru avioanele sale, în ciuda sancțiunilor

Rusia continuă să importe produse occidentale pentru avioanele sale, în ciuda sancțiunilor
Bombardier rusesc Su-34. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexander Vilf

Anvelope de avioane în valoare de peste 30 de milioane de dolari (23 de milioane de lire sterline), produse de producători occidentali, inclusiv firma franceză Michelin și britanică Dunlop, au fost importate în Rusia anul trecut prin intermediari, în ciuda încercărilor de a interzice comerțul, potrivit unei agenții guvernamentale ucrainene, potrivit The Guardian.

Aviația rusă depinde în mod critic de anvelopele de fabricație străină și, conform evidențelor vamale disponibile, marea majoritate importate în țară în 2023 au fost produse de companii cu sediul în Franța, Marea Britanie, SUA și Japonia.

După invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, SUA și UE au impus o interdicție privind vânzarea anvelopelor de aviație către Rusia în februarie și, respectiv, aprilie 2022. Regatul Unit a introdus restricții specifice în decembrie 2023, în timp ce Japonia a acționat în iulie a acelui an, dar evidențele vamale indică încercări pe scară largă și reușite de a eluda controalele.

Anvelopele de la producătorul francez Michelin au reprezentat cea mai mare pondere a importurilor anul trecut (70%), în valoare de 28 de milioane de dolari.

Potrivit unui raport intern al Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, văzut de The Guardian, majoritatea proviziilor occidentale care au intrat în Rusia anul trecut au ajuns prin China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și țări din Asia Centrală, dar au existat și dovezi că există cauciucuri care sosesc direct dinspre vest.

Exporturile directe au fost efectuate de companii înregistrate în țări terțe, despre care NACP a spus că „poate indica utilizarea unor scheme de tranzit false sau schimbarea destinației și destinatarului la punctele de tranzit după ce mărfurile au fost [cumpărate] din aceste țări”.

Din cele aproape 1,2 milioane de dolari de anvelope Dunlop importate în Rusia, raportul agenției susține că 70% au sosit direct din Marea Britanie. Dunlop, care are sediul în Birmingham, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Anvelopele Goodyear în valoare de aproximativ 5,7 milioane de dolari au fost importate în Rusia în 2023, dintre care jumătate au ajuns prin China.

Potrivit raportului NACP, 200 de anvelope de avioane produse de Bridgestone au fost importate în Rusia pentru 800.000 de dolari prin Marea Britanie, India, Maldive și Turcia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)