Forțele ruse au continuat să atace estul Ucrainei și miercuri, într-o zi în care ambele state comemorează 81 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania Nazistă, potrivit Reuters.
Războiul lansat de Vladimir Putin în 24 februarie a favorizat Rusia în ultimele săptămâni deoarece dispune de o putere de artilerie uriașă, un aspect recunoscut inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs susținut marți seară.
„Mulțumită manevrelor tactice, armata ucraineană își consolidează defensiva în regiunea Lugansk. Acesta este într-adevăr cel mai greu punct. Ocupanții presează puternic și pe direcția Donețk”, declara liderul Ucrainei.
Cunoscute împreună drept regiunea Donbas, provinciile Lugansk și Donețk sunt scena luptelor dintre forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia încă din 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Moscova.
„Și pe cât de activ luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei, luptăm de asemenea în fiecare zi pentru armament modern pentru țara noastră”, mai spunea Volodimir Zelenski.
Într-o decizie simbolică, Ucraina ar urma să devină oficial stat candidat pentru aderarea la UE, spun diplomații europeni.
Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova, iar Consiliul European ar urma să ia o decizie în această privință la summitul din perioada 23-24 iunie.
Eșecul Rusiei în încercarea de a înregistra o victorie majoră de la începutul invaziei arată că timpul este de partea ucrainenilor, consideră unii analiști militari.
„Este un meci de box la categoria grea. În două luni de luptă, încă nu a fost o lovitură de knockout. Va veni, în condițiile în care forțele ruse devin tot mai epuizate”, consideră generalul-locotenent (r) Mark Hertlin, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa.
Pentru Rusia, 22 iunie este o dată importantă, fiind „Ziua Memoriei și a Durerii”, momentul care marchează invadarea Uniunii Sovietice de către Germania Nazistă în Al Doilea Război Mondial. Data este comemorată și în Ucraina, și în Belarus, la acea vreme parte a URSS. Începând cu 22 iunie 1941, războiul a durat 1.418 zile, iar istoricii estimează că au fost uciși circa 27 de milioane de soldați și civili sovietici.