Rusia condamnă atacul efectuat de SUA și Marea Britanie asupra Yemen: O „aventură” ilegală a americanilor și a aliaților lor

Rusia condamnă atacul efectuat de SUA și Marea Britanie asupra Yemen: O „aventură” ilegală a americanilor și a aliaților lor
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Rusia a condamnat SUA și Marea Britanie pentru atacul efectuat asupra Yemen, în ceea ce Moscova a descris drept o mișcare aventuroasă și iresponsabilă care riscă să creeze haos în tot Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Rusia condamnă atacul efectuat de SUA și Marea Britanie

Rusia, aliată a Iranului și parteneră-cheie a puterilor arabe, cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a fi discutat subiectul.

„Condamnăm ferm aceste acțiuni iresponsabile ale Statelor Unite și aliaților săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

„O escaladare militară pe scară largă în regiunea Mării Roșie ar putea să elimine tendințele pozitive care au apărut recent în procesul de pace din Yemen, precum și să provoace o destabilizare a situației în întregul Orient Mijlociu”, a adăugat reprezentanta diplomației ruse.

Rusia: O „aventură” ilegală a SUA și a aliaților săi

Rusia, care a fost criticată pentru războiul său ilegal din Ucraina, susține că atacul din Yemen s-a materializat fără un mandat ONU și a fost, prin urmare, o „aventură” ilegală a SUA și a aliaților săi.

Rusia și China s-au abținut miercuri de la votul pe rezoluția Consiliului de Securitate al ONU prin care li se cerea rebelilor Houthi să pună capăt atacurilor și se reliefa dreptul statelor ONU „de a-și apăra vasele de atac, inclusiv de acelea care subminează drepturile și libertățile de navigație”.

„Știți că a fost adoptată o rezoluție, noi ne-am abținut, iar țările care au efectuat lovitura au încercat să ofere o bază legală internațională pentru acțiunile lor. Această tentativă a fost fără succes, deoarece rezoluția adoptată nu oferă niciun drept de a efectua lovituri și, în consecință, din punctul de vedere al dreptului internațional, sunt ilegitimi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`