Rusia cere Statelor Unite 660.000 de dolari pe ”ajutorul umanitar” care include măști de gaze și mănuși de curățat prin casă

Publicat: 02 05. 2020, 22:00
Foto: Hepta - Evgeny Biyatov

Rusia a cerut Statelor Unite aproape 660.000 de dolari pe ceea ce a prezentat drept un „ajutor umanitar” în criza declanșată de coronavirus. Cât de utile le-au fost americanilor produsele? Mii de echipamente medicale erau, de fapt, măști de gaze, mănuși de curățat prin casă și ventilatoare prost fabricate. Încărcătura a fost livrată pe… 1 aprilie.

Rusia, echipamente gratis… pe bani

Kremlinul a facturat Statelor Unite aproape 660.000 de dolari pentru un transport de echipamente pe care l-a prezentat ca fiind „ajutor umanitar”. Încărcătura, livrată pe 1 aprilie, conținea măști de gaze de război, mănuși pentru curățarea gospodăriei și ventilatoare cu probleme de voltaj, notează ABC News, care citează doi oficiali americani. Transportul a mai inclus aparate de respirat, mănuși chirurgicale și combinezoane.

Americanii nu au văzut de la început ce conține așa-zisul „ajutor umanitar”. Guvernul federal a trimis pachetele în New York și New Jersey. Autoritățile locale nu au precizat ce s-a întâmplat cu produsele.

Ministerul rus de Externe a precizat că jumătate din costuri au fost achitate de Kremlin, iar SUA trebuie să plătească restul. Culmea, Moscova a transmis apoi că locuitorii New York-ului ar trebui să fie recunoscători.

Întrebat despre acest transport, președintele american Donald Trump a declarat pe 3 aprilie: „Nu sunt îngrijorat de propaganda rusă. Nici măcar un pic! El (Vladimir Putin, președintele Rusiei) a oferit multe echipamente medicale și lucruri de calitate, pe care le-am acceptat și care pot salva o grămadă de vieți. Aș accepta asta în fiecare zi!”.

Pandemie de coronavirus – Situația în Rusia

Rusia a raportat până acum puțin peste 124.000 de infectări cu coronavirus și 1.222 decese. Peste 15.000 de persoane s-au vindecat, dar alte circa 2.700 sunt în stare gravă.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a scris pe blogul său că aproximativ 2% din locuitorii capitalei sunt infectați cu SARS-CoV-2: „Conform testelor de depistare realizate pe diverse grupuri de populaţie, numărul real al persoanelor infectate este de circa 2% din populaţia totală a oraşului”.

Printre persoanele depistate cu coronavirus se numără și premierul Mihail Mișustin. El a fost internat în spital, iar atribuțiile sale au fost preluate de Andrey Belousov.

La finele lunii aprilie, președintele Vladimir Putin a decis prelungirea măsurilor de restricție până pe 11 mai.

„Situația rămâne foarte tensionată. Specialiștii spun că vârful epidemiei nu a fost depășit. Pericolul și amenințarea letală a virusului persistă și acest lucru este valabil pentru toată lumea”, a declarat atunci Putin.

SUA, epicentrul pandemiei de COVID-19

Cu peste 1,1 milioane de infectări raportate și peste 66.600 decese, Statele Unite ale Americii sunt la acest moment țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus.

Dincolo de criza din Sănătăte, se prefigurează mari probleme și în economie. În primele trei luni din acest an, economia SUA a scăzut cu 4,8%, aceasta reprezentând cea mai gravă contracție din anul 2008 și până în prezent.

Analiştii avertizează că această estimare este doar vârful icebergului, în condițiile în care cele mai dure restricții au fost impuse abia în luna martie. Aproximativ 10 milioane de americani din industriile afectate și-au pierdut locurile de muncă în martie.

Pentru a reporni economia, peste 35 de state americane au început să ridice restricțiile sau au anunțat că urmează să facă acest pas.