Rusia avertizează că minele depuse de forțele ucrainene în Marea Neagră pot ajunge în Bosfor

Rusia avertizează că minele depuse de forțele ucrainene în Marea Neagră pot ajunge în Bosfor

Rusia a avertizat sâmbătă că minele depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră au intrat în derivă, precizând că ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană, relatează Agerpres, conform FP.

”După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii”, a declarat serviciul de securitate rus (FSB) într-un comunicat, afirmând că este vorba despre mine ”perimate”, fabricate în prima jumătate a secolului XX.

Andrii Klymenko, redactor-șef al portalului BlackSeaNews și co-fondator al Institutului de Studii Strategice al Mării Negre, a relatat vestea pe Facebook, potrivit Ukrinform.

Autoritățile ucrainiene acuză Rusia de diversiune

„Pericolul real pe mare: Rusia a minat rutele recomandate de la Bosfor la Odesa și a spus că acestea sunt mine ucrainene. O altă dezinformare periculoasă din partea inamicului”, a spus Klymenko, potrivit ukrinform.

Expertul a clarificat că portul Soci a emis un avertisment pe 18 martie, adresându-se proprietarilor de nave și căpitanilor din regiune cu privire la amenințarea cu „minele marinei ucrainene în derivă în Marea Neagră”.

În special, documentul semnat de căpitanul portului Soci Vyacheslav Rumyantsev spune: „Conform serviciului hidrografic al Flotei Mării Negre, minele navale acostate ale Marinei Ucrainene în apropiere de porturile Odesa, Ochakiv, Chornomorsk, Pivdennyi s-au îndepărtat în mijlocul furtunii. .”

Mai mult, avizul pentru „toți armatorii și căpitanii” recomandă ca aceștia să ia măsuri de precauție speciale atunci când navighează în părțile de sud-vest și nord-vest ale Mării Negre din cauza posibilității de declanșare a minelor în derivă.

În opinia lui Klymenko, acest avertisment are ca scop prevenirea traficului maritim comercial în Marea Neagră și necesită desfășurarea imediată în Marea Neagră a Grupului permanent de mine NATO.

El a mai remarcat că „este imposibil să numărăm numărul de mine care plutesc în mare, deoarece numai cei care le-au plantat pot face acest lucru.

Pe 27 februarie, Turcia a închis Bosforul și Dardanelele navelor de război rusești. Sancțiunile interzic navelor rusești din Pacificul, Marea Neagră și Flotele Baltice să intre sau să iasă din Marea Neagră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`