…Adânc, în pădurile Slovaciei, foşti soldaţi de elită ai Rusiei, temuţii spetsnaz, antrenează tinerii unei grupări para-militare intitulate Recruţii Slovaciei. După invazia Ucrainei în 2014, o parte din aceşti tineri spălaţi pe creier au plecat să lupte în estul Ucrainei, iar alţii au rămas acasă pentru a-şi instiga conaţionalii în ideea că NATO este o organizaţie teroristă.
…Pe străzile Marsiliei, huligani sportivi tatuaţi cu iniţialele serviciilor secrete ruse au atacat cu brutalitate fanii englezi, în iunie 2016, zeci de victime ajungând la spital. Ultranaţionalistul Alexandru Shprygin a fost cu această ocazie arestat şi deportat din Franţa.
…În Budapesta, în mai 2017, o bandă de motociclişti cu steaguri roşii pe care se putea vedea secera şi ciocanul, au venit la comemorarea celui De-al Doilea Război Mondial. Motoriştii tatuaţi, aflaţi în compania diplomaţilor de la ambasada Rusiei au depus câte o garoafă roşie la memorial…
Cluburile de lupte, grupurile de motociclişti şi taberele paramilitare sunt doar trei dintre pârghiile pe care le foloseşte Rusia pentru a ademeni şi influenţa tinerii din Europa. Jurnaliştii de la revista americană The Atlantic scriu că, în ultimii ani, tot mai multe ţări de pe bătrânul continent au descoperit că serviciile secrete ruseşti atrag oameni furioşi pe sistem pentru a crea haos şi a submina democraţiile occidentale din interior.
Un exemplu este celebrul club de motociclişti „Lupii Nopții” sau „Îngerii lui Putin”. Membrii acestui grup au fost recent într-un turneu european şi au făcut un popas la o bază militară din Slovacia, stat membru UE şi NATO. Ulterior, ei au anunţat că vor deschide un punct permanent în acea ţară. Liderul grupului „Lupii Nopții” este Alexander Zaldostano, aşa numitul „Chirurgul”, care în urmă cu cinci ani a primit Ordinul de Onoare de la Vladimir Putin. El are aproximativ şapte mii de adepţi din ţări precum Germania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Letonia, Cehia, România, Serbia, şi chiar Australia şi Filipine.
Cluburile de lupte sunt un alt exemplu al modului prin care tinerii sunt influențați de serviciile secrete de la Moscova. Veterani ruşi din serviciile speciale au deschis săli de arte marţiale în multe ţări din lume, inclusiv în Statele Unite. Acolo, tinerii sunt învăţaţi un stil de luptă care are mai puţine reguli decât judo sau karate şi este conceput pentru a provoca dureri maxime şi lovituri letale asupra adversarului. Tinerii din astfel de cluburi, neo-naziştii, huliganii, dar şi extremiştii, cel mai adesea, sunt manipulați pentru a submina instituţiile democratice occidentale.
O altă metodă prin care Kremlinul încerca să influențeze tinerii europeni este tabăra paramilitară organizată în Serbia. Aceasta a fost închisă, dar până nu demult, acolo, copii de la 12 ani şi tineri până la vârsta de 23 de ani erau învăţaţi cum să folosească arme şi cuţite.