Rusia așteaptă săptămâna viitoare un răspuns din partea SUA cu privire la cererile sale. Dialogul dintre Moscova și Washington va continua, spune Serghei Lavrov după discuția de la Geneva
Discuția desfășurată la Geneva între șefii diplomațiilor din SUA și Federația Rusă s-a încheiat, iar la capătul întrevederii ministrul rus Serghei Lavrov a susținut că dialogul cu Statele Unite va continua și că partea rusă așteaptă săptămâna viitoare răspunsuri în scris din partea Washigtonului cu privire la revendicările Moscovei, transmite Reuters.
Serghei Lavrov: Rusia așteaptă săptămâna viitoare un răspuns din partea SUA cu privire la cererile sale
Într-o conferință de presă organizată după întrevederea cu omologul său american, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat că speră că emoțiile se vor tempera în ceea ce privește Ucraina, susținând în mai multe rânduri că aspirațiile Moscovei nu reprezintă o amenințare pentru Kiev.
Federația Rusă, care a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, dorește să împiedice o eventuală aderare a Ucrainei la NATO și a solicitat Alianței Nord-Atlantice să oprească extinderea către est.
Serghei Lavrov susține că discuțiile de vineri au fost utile și că Federația Rusă nu intenționează să atace Ucraina. Mai mult decât atât, spune ele, președintele rus Vladimir Putin este gata să discute oricând cu omologul său american Joe Biden, însă astfel de convorbiri trebuie pregătite temeinic.
Înaintea discuției de la Geneva, Moscova a confirmat că printre „garanțiile de securitate” pretinse Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, o solicitare respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de Alianța Nord-Atlantică, după cum a amintit Ministerul român al Afacerilor Externe. Președintele Klaus Iohannis a convocat și o ședință CSAT pentru ziua de miercuri.
„Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici”, a fost reacția fermă a MAE.