Rusia are peste 150.000 de soldați la frontierele Ucrainei și în Crimeea, spune șeful diplomației europene. Josep Borrell: Riscul unor noi escaladări este evident

Publicat: 19 04. 2021, 17:35
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Nicolas Landemard

Rusia a concentrat peste 150.000 de soldați la frontierele Ucrainei și în Crimeea anexată, a declarat Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, după discuția purtată luni cu miniștrii de externe din statele membre ale UE.

Rusia are peste 150.000 de soldați la frontierele Ucrainei și în Crimeea, avertizează Josep Borrell, șeful diplomației europene

„Sunt peste 150.000 de soldați comasați la frontierele ucrainene și în Crimeea. Riscul unor noi escaladări este evident”, a afirmat Josep Borrell, fără să ofere vreo sursă pentru numărul invocat. Șeful diplomației europene a adăugat că, la ora actuală, nu sunt plănuite noi sancțiuni sau expulzări de diplomați ruși, deși susține că la frontierele Ucrainei are loc cea mai mare acumulare de trupe rusești de până acum, potrivit Reuters.

Cu miniștrii de externe din UE a discutat și Dmytro Kuleba, omologul lor ucrainean, care le-a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, anul în care în estul Ucrainei au izbucnit lupteleîntre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși. Potrivit Kievului, conflictul a curmat 14.000 de vieți în șapte ani de zile.

În ultimele săptămâni, tensiunile de pe linia de contact au devenit tot mai mari, iar la frontierele Ucrainei a început o acumulare semnificativă de efective militare rusești, una pe care NATO a denunțat-o ca fiind „nejustificată, neexplicată și profund îngrijorătoare”.

În schimb, Rusia a respins acuzațiile pe care i le aduc Ucraina și Occidentul, afirmând prin diverși oficiali de topcă va mișca trupele pe propriul teritoriu în funcție de cum consideră că este oportun.Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, susținea săptămâna trecută că Rusiaa transferat două armate și trei unități aeropurtate către frontiera vestică a țării, ca parte dintr-un exercițiu spontan pe scară largă menit să testeze capacitatea de luptă și să răspundă la ceea ce el a catalogat drept acțiuni militare amenințătoare ale NATO.

În tot acest context, președintele american Joe Biden i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, organizarea unui summit bilateral într-o țară terță.

„De asemenea, președintele Biden a transmis clar că Statele Unite va acționa ferm în apărarea intereselor sale naționale ca răspuns la acțiunile Rusiei, precum intruziunea cibernetică și ingerința electorală”, a precizat Casa Albă, printr-un comunicat de presă.

„Președintele a exprimat îngrijorările noastre cu privire la o acumulare militară rusă bruscă în Crimeea ocupată și la frontierele Ucrainei, și a cerut Rusiei să dez-escaladeze tensiunile”, se mai arată în comunicatul părții americane.