Rusia ar trebui să participe la al doilea summit pentru pace, spune Zelenski. Un militar ucrainean care încerca să scape de război a fost împușcat mortal

Rusia ar trebui să participe la al doilea summit pentru pace, spune Zelenski. Un militar ucrainean care încerca să scape de război a fost împușcat mortal
Foto: Hepta - Zuma Press / Ukrainian Presidential Press Off

Președintele ucrainean a declarat că plănuiește un eveniment pentru noiembrie, în ceea ce ar putea fi primele discuții directe între două părți din primele săptămâni de război.

Până acum Zelenski s-a opus unei participări a Rusiei la discuțiile despre pace

Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia ar trebui să fie reprezentată la un al doilea summit de pace din noiembrie, după un prim summit convocat de președintele ucrainean luna trecută în Elveția la care Moscova nu a fost invitată.

Ambele părți au evitat discuțiile directe pentru pace, de când negocierile dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei au eșuat în primele săptămâni ale războiului din Ucraina din februarie 2022.

Dar în timpul unei conferințe de presă la Kiev, după vizita sa în SUA pentru un summit al Alianței de Apărare NATO, Zelenski a deschis portița pentru discuții directe cu oficialii de la Moscova. „Cred că reprezentanții ruși ar trebui să fie prezenți la al doilea summit”, a spus Zelenski, descriind pregătirile pentru o reuniune ulterioară a aliaților Ucrainei.

În aceeași conferință de presă, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de 25 de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-și apăra pe deplin spațiul aerian, adăugând că, de asemenea, dorește ca partenerii occidentali să trimită mai multe avioane de război F-16 decât cele promise deja.

O întârziere de șase luni în asistența militară din partea SUA, cel mai mare contributor al Ucrainei, a însemnat că forțele de la Kiev „și-au pierdut inițiativa” în prima linie, a spus Zelenski.

Un militar din Ucraina care a încercat să scape de război a fost împușcat mortal

Ucraina a declarat luni că un militar care ar fi încercat să fugă ilegal din țară a fost împușcat mortal de un polițist de frontieră după ce a fost prins și reținut.

Biroul de Investigații de Stat (SBI) a anunțat că patru militari au fost reținuți duminică în timp ce se apropiau pe jos de granița cu Republica Moldova, în regiunea Odesa, din sudul Ucrainei.

„În timp ce încercau să treacă granița, polițiștii de frontieră i-au observat și i-au reținut”, a spus SBI. „Unul dintre fugari l-a atacat pe polițistul de frontieră în timp ce încerca să evadeze. Ca răspuns, și-a folosit arma de serviciu și a împușcat atacatorul.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`