Rusia ar putea să însceneze procese publice pentru a justifica invadarea Ucrainei: „Pregătiți-vă pentru Nurnberg 2.0”

Rusia ar putea să însceneze procese publice pentru a justifica invadarea Ucrainei: „Pregătiți-vă pentru Nurnberg 2.0”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Federația Rusă va căuta să justifice invadarea Ucrainei prin înscenarea unor procese publice pentru prizonierii de război, se tem cercetătorii de profil, potrivit The Guardian.

„Pregătiți-vă pentru Nurnberg 2.0”

Discuțiile au început la câteva zile după căderea primelor rachete rusești asupra Ucrainei. „Pregătiți-vă pentru Nurnberg 2.0”, a scris un fost diplomat rus într-un mesaj pe WhatsApp. Invazia lui Vladimir Putin a tins întotdeauna spre epurare și procese-mascaradă, iar acum Moscova ar putea să speculeze această ocazie.

Rusia are în custodie sute de prizonieri ucraineni din combinatul Azovstal, context în care rebelii pro-ruși din estul Ucrainei au vehiculat ideea organizării unui „tribunal militar” inspirat de celebrele procese de la Nurnberg, cele care s-au desfășurat în perioada 1945-1949 și care au vizat conducerea politică, militară și economică a Germaniei Naziste. Observatorii spun că ar putea fi vorba despre niște procese-spectacol menite să justifice agresiunea militară rusă în ochii lumii.

„Plănuim să organizăm un tribunal internațional pe teritoriul republicii (n.r. – așa-zisa republică populară Donețk, de jure o provincie separatistă din estul Ucrainei)”, a declarat Denis Pușilin, liderul autoproclamat al unui teritoriu aflat sub ocupație rusă din regiunea Donețk.

Un model de urmat, spune el, ar putea fi procesul de la Harkov din 1943, când armata sovietică a judecat, condamnat și executat trei germani și un ucrainean prin spânzurare. O parte a audienței a fost alcătuită din reprezentanții presei mondiale. Fotografii de la momentul execuțiilor au apărut chiar și în revista Life.

Rămâne deocamdată neclar dacă Moscova va da curs unei astfel de spectacol grotesc, insă ideea și-a găsit susținători în Ministerul rus de externe și în rândul parlamentarilor ruși de top, care spun că nu ar trebui să existe niciun schimb de prizonieri care să îi implice pe soldații ucraineni capturați la Mariupol.

Așa-zisul lider din Crimeea, peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014, susține că organizarea unui tribunal în teritoriile est-ucrainene aflate sub ocupație rusă, acolo unde autoritățile locale sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, ar servi ca „lecție pentru toți cei care au uitat lecțiile de la Nurnberg”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`