Rusia ar putea pregăti un atac cu arme chimice în Ucraina, se tem SUA și Marea Britanie
SUA și Marea Britanie se tem că ar putea pregăti un atac cu arme chimice în Ucraina, după ce Kremlinul a început să susțină, fără dovezi, faptul că Statele Unite ar fi sprijinit un program de arme biologice în țara vecină, informează The Guardian.
Miercuri, secretarul de presă al Casei Albe a transmis că Rusia acuza Ucraina că ar deține arme biologice pe care le-ar fi avut cu sprijinul SUA. Paski a a subliniat că acuzațiile sunt false, dar că au avut un impact la Beijing.
Rusia ar putea pregăti un atac cu arme chimice în Ucraina
În acest context, Marea Britanie și SUA se tem că Rusia ar putea folosit arme chimice în timpul războiului din Ucraina. Cele două state iau în calcul un posibil atac chimic al Kremlinului.
„Acum, că Rusia a făcut aceste afirmații false și China a susținut aparent această propagandă, ar trebui să fim cu toții atenți ca Rusia să nu folosească eventual arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operațiune cu steag fals folosindu-le”, a scris Jen Psakin pe contul său de Twitter, potrivit sursei citate mai sus.
SUA și Marea Britanie se tem că un astfel de atac ar putea avea loc la Kiev, mai ales în contextul în care trupele ruse sunt încetinite în drumul lor spre Capitală.
Ce sunt armele biologice
Acuzațiile Rusiei la adresa Ucrainei și a Statelor Unite deschid noi ipoteze cu privire la un război biologic, ce reprezintă utilizarea toxinelor sau a agenților infecțioși precum bacterii, viruși și fungi.
De-a lungul timpului au existat multiple exemple. Înainte de secolul XX, în războaie, s-au folosit alimentele și apa cu substanțe infecțioase, s-au utilizat microorganisme, toxine și animale moarte sau vii bolnave, inclusiv pentru contaminarea hainelor.
După secolul XX s-au folosit agenți bacteriali precum Anthrax, Brucella, Tularemia, agenți variali precum Variola, virusul HIV-SIDA, precum și toxine ca Botulinum și Ricin.
Armele biologice se disting de armele chimice, nucleare sau radiologice. Vorbind strict despre cele biologice, încă din cele mai vechi timpuri s-au folosit otrăvirea fântânilor și a alimentelor cu cadavre de animale sau plante otrăvitoare ca mijloc de apărare.