Rusia anunță că l-a identificat pe organizatorul atacului de pe podul din Crimeea

Rusia anunță că l-a identificat pe organizatorul atacului de pe podul din Crimeea

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) anunță că l-a identificat pe organizatorul „atacului terorist” de pe podul Kerch, care leagă peninsula Crimeea de Rusia.

Șeful Serviciilor de informații miliare ale Ucrainei ar fi cel incriminat

Conform investigațiilor făcute de FSB, cel incriminat pentru această lovitură din Crimeea este Kirill Budanov, șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei, anunță agenția de presă de stat rusească TASS.

De asemenea, FSB anunță că explozibilii au fost livrați din Odesa prin Bulgaria, Georgia și Armenia. „Serviciul Federal de Securitate, împreună cu Comitetul de Investigații, a stabilit că organizatorul atacului terorist de pe Podul Crimeei a fost Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, șeful acesteia, Kirill Budanov, angajați și agenți”, anunță autoritățile din Rusia.

FSB a reținut opt complici în pregătirea atacului. „În prezent, cinci cetățeni ai Rusiei, trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea infracțiunii, au fost reținuți în cadrul cauzei penale”, a precizat FSB.

FSB a reconstituit ruta explozibilului

În total, în prezent au fost identificați cel puțin 12 complici la pregătirea atacului terorist. Kremlinul mai anunță că în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, la terminalul Transalliance din Erevan, marfa a fost vămuită în conformitate cu normele EurAsEC, documentele au fost înlocuite, după care expeditorul era deja GU AR GROUP LLC (Republica Armenia, Alaverdi), iar destinatarul era Lider LLC (Moscova).

Ulterior, la 4 octombrie, marfa a trecut frontiera ruso-georgiană la punctul de control Upper Lars cu un camion înmatriculat în Georgia, iar la 6 octombrie a fost livrată și descărcată la depozitul angro din Armavir, în Teritoriul Krasnodar.

Putin avertizează Ucraina că va răspunde dur în cazul unor alte atacuri ca cel asupra podului din Crimeea, sursă foto: captură YT

Cu ajutorul lui Solomko, al cetățeanului ucrainean Volodymyr Vasilievici Zlob, născut în 1987, și al altor cinci ruși identificați, la 7 octombrie, documentele pentru încărcătură au fost modificate din nou, expeditorul a fost indicat LLC „TEK-34” (Ulyanovsk), iar destinatarul a fost o companie inexistentă din Crimeea.

În aceeași zi, paleții au fost încărcați într-un camion de către cetățeanul rus Makhir Yusubov, născut în 1971, care a plecat spre Simferopol, iar pe 8 octombrie, la ora 06:03, ora Moscovei, a avut loc o explozie în timp ce se deplasa pe podul din Crimeea.

După cum se notează în FSB, „controlul asupra mișcării încărcăturii de-a lungul întregului traseu și contactele cu participanții la schema de transport criminal a fost efectuat de un angajat al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, care s-a prezentat ca ‘Ivan Ivanovici'”.

Bulgaria neagă orice implicare în explozia de la podul din Crimeea

„În prezent, cinci cetățeni ai Rusiei, trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea crimei, au fost reținuți în cadrul unui dosar penal.

Ancheta privind atacul terorist continuă. Toți organizatorii și complicii acestuia, inclusiv cetățenii străini, vor fi trași la răspundere în conformitate cu legislația rusă”, au adăugat rușii.

Guvernul bulgar a negat orice legătură cu camionul care a explodat sâmbătă pe podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea, după ce o investigaţie rusă a indicat că vehiculul ar fi venit din Bulgaria.

„Bulgaria nu are nicio complicitate cu pregătirea exploziei pe podul din Crimeea. Şi nici nu a fost prezentată oficial de partea rusă o astfel de acuzaţie”, le-a declarat jurnaliştilor premierul interimar Galab Donev, transmite EFE, citată de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)