Rusia a condamnat luni decizia Uniunii Europene de a finanța livrarea de arme către Kiev, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unui briefing de presă că livrările occidentale de arme către Ucraina arată că Moscova are dreptate să încerce să-și demilitarizeze vecinul.
El a spus că mulți ruși au fost profund îndurerați de ceea ce se întâmplă cu rudele lor în Ucraina, dar a dat vina pe acțiunile naționaliștilor ucraineni şi a specificat că furnizarea de arme către țara vecinp a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.
„Uniunea Europeană este o asociație care ia o poziție neprietenoasă față de noi și ia măsuri care nu sunt prietenoase, ci ostile față de noi”, a spus el reporterilor.
Livrările de arme către Ucraina ar deveni „un factor extrem de periculos și destabilizator”, care nu ar ajuta la restabilirea stabilității, dar ar putea avea pe termen lung consecințe mult mai periculoase, a spus Peskov.
„Acest lucru, încă o dată, confirmă că Rusia a avut dreptate în privința măsurilor care sunt luate pentru a asigura demilitarizarea țării”, a spus el.
Occidentul a intensificat livrările de arme către Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva celei mai mari invazii a unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial. Moscova spune că este angajată într-o „operație militară specială” pentru a proteja civilii.
Peskov a spus, fără a furniza dovezi, că mulți ucraineni au fost folosiți ca scuturi umane în ceea ce el a numit o crimă de către naționaliștii ucraineni. El i-a descris drept victime ale propagandei țării lor.
„Nu doar în administrația prezidențială, ci în toată Rusia, marea majoritate a populației are prieteni sau rude care locuiesc în Ucraina. Desigur, inimile tuturor suferă pentru ceea ce se întâmplă cu aceste rude”, a spus el.
El a refuzat să comenteze pierderile suferite de forțele ruse, trimițând întrebarea ministerului Apărării.
De asemenea, el a refuzat să detalieze instrucțiunile președintelui Vladimir Putin în weekend ca forțele de descurajare nucleară ale Rusiei să fie plasate într-un „regim special” de vigilență sau să comenteze dacă există riscul unei confruntări între Rusia și NATO.
UE se așteaptă la o cerere „iminentă” de aderare din partea Ucrainei, iar oficialii de la Bruxelles au declarat că „acest lucru va trebui să fie evaluat foarte rapid de către consiliu și decizia să fie luată cu privire la solicitarea unui aviz urgent de la Comisia Europeană”, transmite The Guardian.
Astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut o adresare video în care a făcut un apel la Uniunea Europeană pentru aderarea urgență la blocul de 27 de națiuni, în conformitate cu procedurile speciale.
„We appeal to the European Union to immediately admit Ukraine as a member under a new special procedure,” Zelensky says. „I’m convinced Ukraine has earned the right & that this is possible.”
Putin would hate that almost as much as if it joined NATO pic.twitter.com/dEzB7bc5So— Alec Luhn (@ASLuhn) February 28, 2022
„Scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că este corect. Sunt sigur că o merităm”, a spus el într-un discurs video distribuit pe rețelele de socializare.