Rusia amenință: „Suntem pregătiți să redirecționăm aprovizionarea cu energie”. Sancțiunile nu îi sperie pe liderii de la Kremlin

Rusia amenință: „Suntem pregătiți să redirecționăm aprovizionarea cu energie”. Sancțiunile nu îi sperie pe liderii de la Kremlin
Rusia amenință: „Suntem pregătiți să redirecționăm aprovizionarea cu energie” (FOTO: Hepta- Sputnik / Alexander Astafyev)

Rusia ar fi pregătită să redirecționeze aprovizionarea către alte piețe în cazul în care noi sancțiuni occidentale vizează sectorul său energetic, a declarat miercuri ministrul de Finanțe, Anton Siluanov, conform Reuters.

Siluanov nu a spus cum Moscova își va deturna exporturile de energie, dar a spus că rezervele valutare ale Rusiei, Fondul Național de Avere și un excedent bugetar ar trebui să protejeze economia internă și băncile de orice posibile sancțiuni afectate.

Statele Unite și aliații săi au în vedere noi sancțiuni inclusiv împotriva celor mai mari bănci.

Sancțiunile vor viza atât sfera economică, cât și sector energetic din Rusia, în cazul în care Moscova invadează Ucraina. Kremlinul neagă că are o astfel de intenție.

„Orice restricții ale exporturilor ar duce la creșterea prețurilor. Și dacă se aplică astfel de restricții, atunci creșterile de preț ar trebui să compenseze, în mare măsură, astfel de restricții”, a spus Siluanov reporterilor, întrucât bugetul Rusiei este foarte dependent de vânzările de energie atât către statele membre ale Uniunii Europene, cât și către țările din Asia.

Impactul asupra inflației

Importurile rusești reprezintă 46% din combustibilii solizi ai Europei, cum ar fi cărbunele, 26% din țiței și 38% din gazul din regiune, estimează o cercetare Moody’s, subliniind că și o scurtă reducere a aprovizionării cu gaze ar stimula și mai mult creșterea prețurilor energiei și inflația.

„O intensificare a presiunilor inflaționiste ar putea crește și presiunea asupra Băncii Centrale Europene și a altor bănci centrale pentru a înăspri politica monetară”, a spus Moody’s.

Inflația din zona euro a atins un record de 5,1% în ianuarie, alimentând așteptările că BCE ar trebui să pună capăt schemei sale de cumpărare de obligațiuni și să majoreze ratele dobânzilor pentru prima dată de la jumătatea anului 2011.

Opțiunile Rusiei de a redirecționa gazul din Europa, care este furnizat prin rute care nu au legătură cu piețele asiatice, sunt limitate. Însă comercianții spun că Moscova poate avea o flexibilitate mai mare cu exporturile de petrol, din care aproximativ o jumătate, sau aproximativ 2 milioane de barili pe zi (bpd), sunt livrate în Europa, pe mare.

În această lună, Rusia a fost de acord să vândă în plus 10 miliarde de metri cubi de gaz către China anual, în acest deceniu, egal cu 5% din exporturile actuale ale Moscovei către Europa și la egalitate cu volumele pe care Gazprom le-a expediat la Beijing anul trecut.

China consumă aproximativ 1,5 milioane bpd de petrol rusesc, sau o cincime din totalul exporturilor Moscovei, care sunt expediate atât prin conducte, cât și prin porturi, urmând să fie majorate cu încă 200.000 bpd datorită recentului acord Rosneft.

Rusia se bazează pe rezervele valutare

Posibilele sancțiuni occidentale împotriva băncilor ruse vor duce la o creștere a volatilității pieței, dar Rusia va putea rezista restricțiilor datorită rezervelor abundente, a declarat miercuri ministrul de Finanțe Anton Siluanov.

Siluanov a spus că sancțiunile împotriva băncilor ruse ar fi „neplăcute”, dar statul se va asigura că toate depozitele la bănci, toate tranzacțiile, inclusiv în valută străină, sunt securizate.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că avem suficientă lichiditate valutară și suficiente rezerve valutare”, a spus Siluanov reporterilor.

„Avem un scut financiar sub formă de rezerve de aur și valuta, excedent bugetar și datorii scăzute”, a declarat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)