Kremlinul a amenințat Europa și Statele Unite cu „consecințe grave”, inclusiv cu confiscări financiare similare sau chiar o rupere a relațiilor diplomatice, în cazul în care activele rusești puse sub sechestru în străinătate vor fi oferite pentru a sprijini bugetul și efortul de război al Ucrainei, relatează The Guardian.
Dacă administrația Biden și liderii europeni intenționează să confiște active ale băncii centrale a Rusiei, despre care se crede că depășesc 300 de miliarde de dolari și au fost înghețate în contextul războiului din Ucraina, atunci ar trebui „să realizeze că Rusia nu îi va lăsa niciodată în pace pe cei care o fac”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
The New York Times anunța, joi, că administrația Biden a început să discute cu națiunile din G7 pentru a vedea cum ar putea să confiște fondurile, despre care se crede că se află preponderent în Europa, și dacă acestea ar putea fi cheltuite direct pe efortul militar al Ucrainei sau doar pentru reconstruția țării și uz bugetar.
Se crede că Joe Biden nu a dat undă verde pentru strategie, dar discuțiile au fost accelerate în contextul în care republicanii au blocat acordul din Congresul SUA prin care ar fi fost acordate noi ajutoare militare pentru Ucraina.
„Punerea ilegitimă a bunurilor noastre sub sechestru rămâne invariabil pe agendă atât în Europa, cât și în America”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
„Această chestiune este inacceptabilă pentru noi. Ar putea fi extrem de periculoasă pentru sistemul financiar global”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.
Rusia a tras un semnal de alarmă cu privire la consecințele diplomatice ale unei noi escaladări.
Serghei Ryabkov, ministru adjunct de externe, a spus că nu dorește să vorbească despre „scenarii negative”, dar a sugerat că o confiscare a bunurilor ar putea servi drept „declanșator pentru o posibilă izbucnire a unei confruntări care ar putea duce la ruperea relațiilor”.