Rusia amenință statele care ajută Ucraina cu arme letale și carburanți: „Vor fi responsabile” / Printre țările care au promis sprijin se numără și România

Publicat: 28 02. 2022, 22:44
Actualizat: 28 02. 2022, 23:05
În fotografie: Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Sursa Foto: Hepta - Sputnik

Ministerul rus de Externe a amenințat luni, că structurile UE și cetățenii implicați în furnizarea de arme letale și carburanți către armata ucraineană ”vor fi responsabili pentru consecințele acestor acțiuni”, informează TASS.

Pe listă se află și România. Weekendul trecut, Guvernul Ciucă a decis acordarea unui sprijin de peste 3 milioane de euro către Ucraina, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție, alimente, apa si medicamente.

Rusia amenință statele care ajută Ucraina

Ministerul rus de Externe a transmis că structurile UE și cetățenii implicați în furnizarea de arme letale și carburanți către armata Ucrainei „vor fi responsabili pentru consecințele acestor acțiuni, pe fondul operațiunii speciale în curs de desfășurare în Ucraina”. „Operațiune specială” fiind sintagma mereu folosită de autoritățile ruse, care nu vor să recunoască nici măcar în fața propriilor cetățeni că deasfășoară în Ucraina un război în toată regula.

De altfel, apar tot mai multe mărturii ale tinerilor militari ruși trimiși pe frontul din Ucraina despre cum au fost păcăliți că participă la o „operațiune specială” sau simple exerciții militare și s-au trezit că trebuie să lupte într-un război. În Rusia, printre părinții acestor copii e panică, deoarece cu greu reușesc să ia legătura cu fiii lor. Copleșitoarea majoritate nu au reușit să facă acest lucru și nu știu nici măcar dacă fiii lor mai sunt în viață.

Cum funcționează mecanismul prin care UE ajută Ucraina cu arme

Luni, într-o intervenție pentru B1 TV, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat modul în care funcționează mecanismul prin care UE va ajuta Ucraina cu echipament letal și neletal.

„E un instrument al UE pentru a finanța cumpărarea și livrarea de echipament militar letal și neletal de căte statele membre către Ucraina, în cazul de față. Prin urmare, nu e vorba ca UE să cumpere ea arme și să le livreze, ci decizia de a pune la dispoziție bani, un fond special, din care statele pot să-și deconteze livrări de echipamente militare către Ucraina”, a explicat Aurescu.

Potrivit unor surse, României i s-a solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament spre Ucraina. CSAT, convocat pentru marți, va analiza cererea.