Rusia ameninţă România: Dacă avioane F-16 folosite de Ucraina decolează din România, Moscova va considera că țara participă la conflict și va răspunde în consecință

Rusia ameninţă România: Dacă avioane F-16 folosite de Ucraina decolează din România, Moscova va considera că țara participă la conflict și va răspunde în consecință
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române

Eventuala folosire a avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, de pe teritoriul Poloniei, României și Slovaciei, va fi considerată de Rusia drept intervenție a acestor trei țări în conflict, a declarat, în cadrul ședinței plenare a OSCE, Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Viena pentru securitatea militară și controlul armelor.

Rusia amenință direct România, Polonia și Slovacia

„Atenționăm cu fermitate că utilizarea acestor avioane de pe teritoriile acestor state NATO va fi considerată de către Moscova drept implicare a lor în conflictul din Ucraina și va forța Rusia să răspundă”, a declarat Gavrilov, potrivit nova.news.

El a mai susținut că natura agresivă a politicii Occidentului nu mai e ascunsă în spatele vorbelor despre presupusul scop exclusiv de apărare al doctrinei militare a Vestului. În schimb, a continuat Gavrilov, statele NATO urmăresc dominația regională și globală, inclusiv prin mijloace militare.

Declarația a fost făcută în contextul în care Rusia însăși, de mai bine de doi ani, duce un război de cucerire în Ucraina, ucigând militari și civili deopotrivă. De altfel, Gavrilov a reiterat la OSCE poziţia lui Vladimir Putin că Ucraina nu ar trebui să existe ca stat.

Recent, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, declara că există „o mare probabilitate” ca avioanele de luptă transferate de statele NATO armatei ucrainene să efectueze zborurile din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România, dat fiind gradul de distrugere a aerodromurilor din Ucraina.

Centru european de instruire pentru pilotarea aeronavelor F-16, în România

Amintim că, în cadrul ședinței din 6 iulie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a fost analizată solicitarea de creare în România a unei „facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16”.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, transmitea Administrația Prezidențială, la vremea respectivă.

Luna trecută, România a inaugurat primul centru de instruire pentru piloții ucraineni, pregătindu-i să manevreze avioanele de luptă F-16. Această facilitate din județul Călărași va fi folosită și pentru pregătirea piloților români care trec la aeronave F-16 mai moderne.

Mai amintim că, recent, guvernul rus a luat decizia de a închide definitiv Consulatul General al României de la Rostov-pe-Don.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:51 - Guran (PNL), despre legea care-l ajută pe Iohannis să candideze la Senat: „Dacă unei singure persoane i se încalcă un drept, trebuie dată o lege și pentru o singură persoană” (VIDEO)
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)