Rusia amenință aliații Statelor Unite ca răspuns la ultimatumul dat de NATO: „Vom răspunde pe măsură”.
Federația Rusă a amenințat că, în situația în care Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va fi abandonat, va răspunde pe măsură și că țintele vizate sunt țările aliate cu Statele Unite, relatează Bloomberg.
„Dacă tratatul INF este distrus, nu vom lăsa lucrurile fără un răspuns. Voi, ca militari profesioniști trebuie să înțelegeți că ținta retalierilor rusești nu va fi teritoriul Statelor Unite, ci țările în care sunt desfășurate rachete cu rază intermediară”, a declarat Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Federației Ruse,în cadrul unei întrevederi cu atașații militari străini de la Moscova, de miercuri.
Declarațiile șefului statului major rus vin la scurt timp de la primirea unui ultimatum de 60 de zile din partea NATO cu privire la respectarea prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare.
Rusia a negat că ar fi încălcat prevederile tratatului INF și în schimb, a acuzat Statele Unite că ar încercă să pună pe seama ei renunțarea la tratat. Asta în ciuda dezvoltării rachetei Novator 9M729, a cărei rază de acţiune este estimată între 482 de kilometri şi 5.471 de kilometri.
„SUA nu a prezentat nicio dovadă că partea rusă încalcă în vreun fel sau nu reușește să respecte termenii înțelegerii. Tratatul INF este unul dintre pilonii esențiali ai stabilității strategice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, citat de Bloomberg.
Statele Unite a precizat, însă, că nu intenționează să amplaseze rachete nucleare terestre în Europa odată ce ar renunța la tratat. În schimb, Ministerul Apărării rus a anunțat că a desfășurat o armă laser denumită „Peresvet”.
Foto: Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Federației Ruse (sursă foto: hepta.ro)
S-ar număra România printre țintele menționate?
Scutul de la Deveselu nu este echipat cu rachete balistice, ci cu rachete interceptoare, care au o autonomie de doar 500 de kilometri. România a fost, însă, vizatăîn trecutde amenințări ale Federației Ruse din cauza găzduirii acestei componente a scutului anti-rachetă american.
Contextul mai amplu în care au fost făcute declarațiile
Exceptând ultimatumul dat de NATO, declarațiile Șefului Statului Major General rus vin pe fondul demarării unor manevre militare la sud de strâmtoarea Kerci. Acestea, la rândul lor, inițiate pe un fond tensionat cu Ucraina și cu NATO, generat de incidentul naval de pe 25 noiembrie, când trei nave ucrainene și echipajele de la bord au fost capturate de nave aparținând FSB-ului.
Nu în ultimul rând, în cadrul manevrelor militare demarate zilele trecute, armata rusă a efectuat exerciții de tragere cu submarine și baterii de rachete sol-aer în apropierea Peninsulei Crimeea, un teritoriu contestat de Rusia și Ucraina.