Rusia, acuzată că ar fi încercat să plaseze dispotive incendiare în avioane care zboară spre SUA și Canada. Concluziile investigațiilor occidentale și reacția Moscovei

Rusia, acuzată că ar fi încercat să plaseze dispotive incendiare în avioane care zboară spre SUA și Canada. Concluziile investigațiilor occidentale și reacția Moscovei
Foto simbol: Pixabay

Oficiali occidentali din domeniul securității sunt de părere că două dispozitive incendiare, livrate prin DHL, făceau parte dintr-o operațiune clandestină rusă care avea ca scop final producerea de incendii la bordul unor avioane de pasageri sau de transport care zboară spre SUA și Canada, în contextul în care Moscova își întețește campania de sabotaje împotriva Washingtonului și a aliaților săi, relateză The Wall Street Journal.

GRU al Rusiei, acuzat că ar fi încercat să plaseze dispotive incendiare în avioane care zboară spre SUA și Canada

Dispozitivele incendiare s-au aprins în huburi de logistică ale DHL, unul la Leipzig, în Germania, iar celălalt la Birmingham, în Anglia. Exploziile au declanșat o cursă multinațională pentru găsirea vinovaților.

Anchetatorii și serviciile de informații din Europa au înțeles modul în care au fost fabricate dispozitivele, aparate de masaj electrice cu o substanță inflamabilă pe bază de magneziu, și au ajuns la concluzia că fac parte dintr-un complot rusesc mai amplu, spun oficiali din domeniul securității și persoane familiare cu subiectul.

Oficialii din securitate au menționat că aparatele de masaj electrice, trimise din Lituania către Regatul Unit, par să fi fost un test pentru a fi exersat modul în care ar putea ajunge astfel de dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinația America de Nord.

Parchetul național al Poloniei a anunțat că autoritățile locale au arestat patru persoane care au legătură cu incendiile și le-au pus sub acuzare pentru participarea la sabotaj sau operațiuni teroriste în numele unui serviciu de informații externe. Polonia colaborează cu alte două țării pentru a-i găsi pe cel puțin alți doi suspecți.

„Obiectul grupului a fost și acela de a testa canalul de transfer pentru astfel de colete, care în cele din urmă urmau să fie trimise către Statele Unite ale Americii și Canada”, a declarat Parchetul național poloneze, fără să-i menționeze pe cei care au orchestrat eforturile grupului.

Totuși, șeful serviciului polonez de informații externe, Pawel Szota, spune că spionii ruși sunt de vină și că un astfel de atac, dacă s-ar materializa, ar reprezenta o escaladare majoră pentru campania dusă de Moscova împotriva Occidentului.

„Nu sunt convins că liderii politici ai Rusiei sunt conștienți de consecințe dacă ar exploda unul dintre aceste pachete, provocând un eveniment cu victime în masă”, a declarat șeful spionajului polonez.

Declarațiile sale și-au găsit ecoul în pozițiile altor oficiali de intelligence din Occident, care spun că responsabili sunt Rusia și, mai exact, GRU, serviciul rusesc de informații militare.

Reacția Moscovei

Întrebat de The Wall Street Journal despre această situație, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus: „Nu am auzit niciodată vreo acuzație oficială”.

„Sunt tradiționalele insinuări lipsite de substanță din mass-media”, a adăugat Dmitri Peskov.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`