Rusia acuză Ucraina de corupție și mită privind cerealele aflate pe navele din Marea Neagră: „Reprezentanții ONU nu vor sau nu pot să reziste”

Rusia acuză Ucraina de corupție și mită privind cerealele aflate pe navele din Marea Neagră: Reprezentanții ONU nu vor sau nu pot să reziste

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a sabotat acordul privind cerealele din Marea Neagră, cerând mită de la armatori pentru a înregistra noi nave și a efectua inspecții.

Transporturile de cereale fuseseră oprite luni

Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat miercuri că sunt în curs de desfășurare discuții cu privire la statutul acordului și că este nevoie de timp pentru a vedea cum decurg acestea. De asemenea, un oficial ucrainean a declarat că transporturile au fost reluate miercuri, după ce au fost oprite luni.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat într-o declarație că centrul comun de coordonare (JCC) de la Istanbul, care supraveghează acordul, întâmpina dificultăți în ceea ce privește înregistrarea de noi nave și inspecțiile care sunt necesare.

Problemele au fost cauzate „exclusiv ca urmare a acțiunilor reprezentanților ucraineni, precum și ale reprezentanților ONU, care, aparent, nu vor sau nu pot să le reziste”, a spus ea.

Reuters relatează că, în aceeași declarație, Zakharova a acuzat Ucraina că „încearcă să exploateze cât mai mult posibil inițiativa Mării Negre, fără a se abține de la abuzuri ale regulilor de procedură sau de la a cere mită de la armatori. Totul de dragul maximizării profiturilor comerciale”.

Armatorii care au refuzat să plătească mită ucrainenilor au fost forțați să aștepte mai mult de o lună ca să fie înregistrați, a spus ea, citată de The Guardian.

În ultimele două săptămâni, transporturile au fost oprite de două ori după ce Rusia a refuzat să fie de acord ca navele indicate de Ucraina să fie inspectate.

Rusia a avertizat în repetate rânduri că nu va reînnoi acordul dincolo de 18 mai dacă Occidentul nu acceptă să ridice o serie de restricții privind plățile, logistica și asigurările care i-ar împiedica propriile exporturi agricole.

Exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei nu sunt, în sine, sancționate. Însă Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările reprezintă o barieră în calea transporturilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`