Rusia a trimis șase nave de război la Marea Neagră, într-o nouă demonstrație de forță. În ce condiții ar avea Turcia dreptul să le blocheze tranzitul prin strâmtori

Publicat: 08 02. 2022, 18:24
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Șase nave de război ale Federației Ruse se îndreaptă din Marea Mediterană către Marea Neagră pentru exerciții navale, a anunțat marți Ministerul rus al apării, citat de Interfax.

Federația Rusă anunța luna trecută că marina sa va pune în operă, în ianuarie și februarie, o serie de exerciții navale care implică toate flotele sale, de la Pacific și până la Atlantic, în cea mai nouă demonstrație de forță pe fondul tensiunilor cu Ucraina și Occidentul.

Rusia a trimis șase nave de război la Marea Neagră

Cele șase nave ruse vor pătrunde prin strâmtorile turcești marți și miercuri, au declarat surse turcești pentru Reuters. Vasele Korolev, Minsk și Kaliningrad ar urma să navigheze prin Bosfor marți, în timp ce Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets și Olenegorsky Gornyak sunt așteptate să treacă miercuri.

Moscova a concentrat peste 100.000 de trupe în apropierea frontierelor ucrainene, inclusiv în Belarus, însă neagă că ar pregăti o invazie. Chiar și așa, partea rusă pretinde Occidentului o serie de „garanții de securitate”, inclusiv reducerea infrastructurii militare NATO și o interdicție de aderare în cazul Ucrainei.

Din punct de vedere juridic, Turcia ar putea închide strâmtorile pentru tranzit dacă Federația Rusă ar lansa acțiuni militare împotriva Ucrainei.

„Turcia este autorizată să închidă strâmtorile pentru toate navele de război străine în vreme de război sau când este amenințată de o agresiune. De asemenea, este autorizată să refuze tranzitul vaselor comerciale ce aparțin țărilor care sunt în război cu Turcia”, susține Yoruk Isik, un analist din Istanbul.

Turcia – care, la fel ca Rusia și Ucraina, are ieșire la Marea Neagră – spune că un conflict militar în regiune ar fi inacceptabil și a transmis Moscovei că o eventuală invazie ar fi o decizie lipsită de înțelepciune.

Președintele Turciei s-a oferit să medieze conflictul dintre Moscova și Kiev, în condițiile în care Ankara are relații cordiale atât cu partea ucraineană, cât și cu partea rusă. În altă ordine de idei, Erdogan susține că Turcia își va respecta statutul de membru NATO în eventualitatea unei invazii.