Rusia a simulat o lovitură nucleară masivă. Noi amenințări lansate de Putin la adresa occidentului
Președintele rus Vladimir Putin a lansat marți un exercițiu al forțelor nucleare ale țării care include lansări de rachete într-o simulare a unei lovituri de răzbunare pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul, potrivit Aljazeera.
Noi amenințări lansate de Putin la adresa occidentului
„Având în vedere tensiunile geopolitice tot mai mari și apariția de noi amenințări și riscuri externe, este important să avem forțe strategice moderne și gata de utilizare în mod constant”, a spus Putin marți, când a anunțat exercițiul.
În comentarii televizate, ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, i-a spus lui Putin că scopul exercițiului a fost să exerseze „o lovitură nucleară masivă a forțelor ofensive strategice ca răspuns la o lovitură nucleară a inamicului”.
Exercițiul a implicat „triada” nucleară completă a Rusiei de rachete terestre, maritime și aeriene.
O rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată de la cosmodromul Plesetsk, în nord-vestul Rusiei, până în Kamchatka, o peninsulă din Orientul Îndepărtat. Rachetele balistice Sineva și Bulava au fost lansate din submarine, iar rachetele de croazieră au fost lansate din avioane cu bombardiere strategice, a precizat Ministerul Apărării.
Exercițiul cu rachete a avut loc într-un moment critic al războiului Rusia-Ucraina, după săptămâni de semnale rusești către Occident că Moscova va răspunde dacă Statele Unite și aliații săi ar permite Kievului să tragă rachete cu rază mai lungă de acțiune în adâncul Rusiei.
Luni, NATO a declarat că Coreea de Nord a trimis trupe în vestul Rusiei, o afirmație pe care Moscova nu a negat-o. Săptămâna trecută, Putin a declarat că implementarea de către Moscova a tratatului său de parteneriat cu Phenianul este problema sa.
Războiul de doi ani și jumătate intră, de asemenea, în ceea ce oficialii ruși spun că este cea mai periculoasă fază a sa, deoarece Occidentul se gândește la cum să sprijine Ucraina, în timp ce forțele ruse avansează în estul țării.
Putin a subliniat marți că arsenalul nuclear al Rusiei rămâne un „garant de încredere al suveranității și securității țării”.
„Ținând cont de tensiunile geopolitice tot mai mari și de noi amenințări și riscuri emergente, este important pentru noi să avem forțe strategice moderne, care să fie întotdeauna pregătite pentru luptă”, a spus el, reafirmând că Rusia consideră că folosirea armelor nucleare este „măsură extremă și supremă de asigurare a securității sale.”
De la începutul războiului, Putin a trimis o serie de semnale ascuțite către Occident, schimbând poziția Rusiei cu privire la tratatele nucleare majore și anunțând desfășurarea de rachete nucleare tactice în Belarusul vecin.
Ucraina l-a acuzat pe Putin de șantaj nuclear. NATO spune că nu va fi intimidată de amenințările rusești.
Luna trecută, liderul de la Kremlin a aprobat modificări ale doctrinei nucleare oficiale, extinzând lista de scenarii în care Moscova ar lua în considerare utilizarea unor astfel de arme.