Guvernul rus a anunțat că a ridicat embargoul asupra exporturilor de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi, eliminând astfel cea mai mare parte a restricțiilor introduse la data de 21 septembrie. Cu toate acestea, restricțiile referitoare la exporturile de benzină rămân în vigoare, relatează Reuters.
Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate prin conducte petroliere. Guvernul rus a anunțat că această ridicare a embargoului asupra motorinei este condiționată de faptul că producătorii trebuie să livreze cel puțin 50% din producția lor de motorină pe piața internă.
Aceste restricții la exporturile de carburanți, introduse de Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de carburanți, au dus la creșterea prețurilor globale și au forțat unele țări să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină și motorină. După ce Uniunea Europeană a interzis importurile de carburanți din Rusia, Rusia și-a redirecționat exporturile de carburanți către alte țări precum Brazilia, Turcia și state din Africa de Nord și din Golful Persic.
Totodată, Guvernul rus a majorat accizele la exportul de carburanți pentru revânzătorii care nu produc carburanți și a reintrodus subvenții pentru rafinării începând cu data de 1 octombrie. Aceste măsuri au fost luate pentru a contracara încercările revânzătorilor de a achiziționa carburanți în avans pentru a-i exporta ulterior, după ridicarea restricțiilor.
Această decizie a guvernului rus ar putea avea un impact asupra pieței globale a carburanților și ar putea contribui la stabilizarea prețurilor la carburanți în anumite regiuni.