Rusia spune că a retras o parte din trupele poziționate la frontiera cu Ucraina, dar că exercițiile militare continuă / Britanicii estimau luni seară că efectivele de la graniță au fost suplimentate cu alte câteva mii

Rusia spune că a retras o parte din trupele poziționate la frontiera cu Ucraina, dar că exercițiile militare continuă / Britanicii estimau luni seară că efectivele de la graniță au fost suplimentate cu alte câteva mii
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Natalia Seliverstova

Federația Rusă susține că a retras o parte din trupele pe care le poziționase la frontiera cu Ucraina și susține că acestea revin la bazele lor după ce au finalizat exercițiile militare, conform anunțului făcut marți de Ministerul apărării de la Moscova, transmite Interfax preluată de BBC. Cu toate acestea, adaugă agenția rusă de presă, exercițiile pe scară largă continuă la nivelul țării.

Rusia susține că a retras o parte din trupele poziționate la frontiera cu Ucraina

„Unitățile districtelor militare de Sud și de Vest care și-au finalizat misiunile au început deja să se îmbarce în transportul feroviar și auto și vor începe astăzi relocarea către garnizoanele lor. Unități distincte vor mărșălui la pas ca parte a convoaielor militare. (…) Un număr de exerciții de antrenament de luptă (…) au fost efectuate cum era plănuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov.

Chiar și așa, spune oficialul guvernului de la Moscova, Federația Rusă încă are exerciții militare în desfășurare.

„Forțele Armate Ruse continuă o gamă de exerciții pe scară largă pentru pregătirea operațională a trupelor și forțelor. Practic, participă toate districtele militare, flotele și Trupele Aeriene”, mai spune Igor Konașenkov.

Un alt exercițiu executat în regiune, cel efectuat în comun de armata rusă și de cea belarusă, este programat să se încheie pe 20 februarie. Se crede că este cea mai mare desfășurare de forțe ruse în Belarus după încheierea Războiului Rece, declara recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Federația Rusă poziționase circa 130.000 de trupe în apropierea frontierelor ucrainene, printre care și cele 30.000 care participă la exercițiul militar din Belarus. Practic, Ucraina este înconjurată din trei părți.

Oficialii britanici estimau luni seară că efectivele de la graniță au fost suplimentate cu alte câteva mii

În ciuda anunțului făcut marți dimineață de Moscova, publicația britanică The Guardian anunța luni seară că Federația Rusă trimite alte câteva mii de trupe la frontiera sa cu Ucraina într-un semnal că Vladimir Putin ar putea prelungi criza. Premierul Boris Johnson avertiza că situația a devenit „foarte, foarte periculoasă”.

Oficialii britanici estimau că alte 14 batalioane rusești – a câte circa 800 de trupe fiecare – se îndreaptă către frontierele ucrainene, unde erau deja concentrate 100 de batalioane, o forță despre care se crede că ar fi suficientă pentru lansarea unei invazii.

În opinia miniștrilor britanici, mai scria The Guardian, președintele Federației Ruse încă nu a luat o decizie finală cu privire la atacarea Ucrainei. Chiar și așa, acumularea de trupe în exces, de până la 150.000, l-a determinat pe Boris Johnson să își anuleze vizita la Cumbria și să convoace o ședință de urgență.

Premierul britanic discutase luni seară cu președintele SUA, Joe Biden, și a concluzionat, potrivit Downing Street, că „a rămas o fereastră crucială pentru diplomație și pentru ca Rusia să facă un pas în spate de la amenințările sale către Ucraina”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`