Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat Rusiei să îl elibereze de îndată pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, dar solicitarea instanței a fost respinsă rapid de autoritățile ruse, potrivit Euronews.
Prin sentință, Curtea Europeană a Drepturilor Omului ceruse autorităților din Rusia să îl elibereze imediat pe opozantul Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al Kremlinului, avertizând că, în caz contrar, convenția europeană a drepturilor omului va fi încălcată.
De partea cealaltă, ministrul rus al justiției a respins solicitarea instanței europene, despre care spune că este „nefondată și ilegală”, iar ministerul rus de externe a denunțat-o ca fiind parte din ingerințele Occidentului în afacerile interne ale Rusiei.
În vârstă de 44 de ani, Aleksei Navalnîi s-a remarcat de-a lungul ultimilor ani drept principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin. Opozantul a fost arestat luna trecută, când a revenit în țară din Germania, unde stătuse cinci luni pentru a se recupera după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, un atac pe care l-a pus pe seama Kremlinului. Autoritățile ruse au negat vehement acuzația.
În februarie, o instanță din Moscova l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi la doi ani și opt luni de închisoare pentru că a încălcat termenii probațiunii sale în perioada în care se trata în Germania. Probațiunea fusese dispusă într-un dosar de delapidare – în care opozantul rus primise o condamnare cu suspendare – pe care Navalnîi l-a catalogat drept unul fabricat și despre care instanța europeană a spus că a fost ilegal.
În decizia de marți, CEDO a obligat guvernul rus să îl elibereze pe Aleksei Navalnîi, invocând „natura și gradul de risc pentru viața reclamantului”. Instanța cu sediul la Strasbourg a mai precizat că măsura trebuie să se aplice imediat.
Curtea europeană a notat că Aleksei Navalnîi a contestat argumentul autorităților ruse, potrivit căruia acestea ar fi luat suficiente măsuri pentru a-i proteja viața și bunăstarea în custodie după atacul cu agent neurotoxic.
Konstantin Chuichekno, ministrul rus al justiției, a respins sentința instanței și spune despre aceasta că este o „ingerință clară și crudă” în sistemul judiciar al Rusiei.
„Această solicitare este nefondată și ilegală pentru că nu indică nici măcar un fapt sau o normă legală care ar permite instanței să dea un asemenea verdict”, a declarat Chuichenko, într-un mesaj transmis de agențiile ruse de presă.
„Această solicitare nu poate fi îndeplinită pentru că nu există niciun motiv legal pentru ca acea persoană să fie eliberată din custodie în conformitate cu legislația rusă. Cunoscând bine acest lucru, judecătorii europeni au luat în mod clar o decizie politică, care ar putea doar să exacerbeze restabilirea de relații constructive cu instituțiile Consiliului Europei”, a mai spus demnitarul rus.