Federaţia Rusă a pus în alertă o parte din flota sa din Marea Neagră datorită exerciţiilor NATO din Turcia, relatează agenţia rusă de presă TASS, care citează Ministerul Apărării rus.
Mai exact, au fost puse în alertă navele de recunoaştere, o parte a aviaţiei şi sistemele de apărare de rachete antinave.
„În zonele desemnate ale Marii Negre, se aflăîn operaţiune nave de recunoaștereprecum şi grupuri navale de atac, sistemele de apărare cu rachete anti-navă”Bastion” şi „Bal” şi avioane navale”, se aratăîntr-un comunicat al ministerului rus de Interne.
Foto: Formațiune de avioane de suport ale Flotei Ruse (sursă foto: Facebook / Russian Navy)
Ce scop are exerciţiul NATO
Conform programului exerciţiilor publicat de NATO, Operaţiunea „Ramstein Guard” vizează exersarea sistemelor de apărare anti-aeriana, precum şi tactici de război electronic (ex: bruierea comunicaţiilor, interceptarea comunicaţiilor).
Potrivit Convenţiei Montreux din 1936, ţările care nu au acces direct la Marea Neagră nu pot trimite decât un număr limitat de nave în Marea Neagră şi cu un tonaj limitat. De asemenea, doar aceste ţări pot utiliza nave capitale (ex: crucişătoare, portavioane sau cuirasate). Din aceste motive Statele Unite s-a limitat la a trimite un singur distrugător sau cel mult două.
Sursă foto: Facebook / Russian Navy
Ce nave compun flota rusă din Marea Neagră
Potrivit datelor oferite de STRATFOR, Rusia are cea mai mare şi cea mai puternicăflotădin Marea Neagră.
Astfel, conform datelor din 2016, ea ar avea în compoziţie un crucişător, 5 submarine, 11 corvete, 6 nave de rachete, 9 puitoare de mine, 7 nave amfibii, 13 nave auxiliare, 78 de avioane şi un personal de 11.000 de militari.
A doua cea mai puternica flotă din Marea Neagră este cea a Turciei, fiind urmată – la distanţă mare – de cea a României şi de cea a Bulgariei.