Rusia a întrerupt o videoconferință a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a protesta față de prezența drapelului din Kosovo. Steagul apărea în spatele ministrului kosovar de externe, Donika Gervalla, potrivit Euronews.
Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008, la un deceniu de războiul dintre etnicii albanezi separatiști și forțele sârbe. În prezent, 98 din cele 193 de națiuni membre ale ONU recunosc Kosovo, inclusiv majoritatea statelor membre din Uniunea Europeană. Rusia se numără însă printre cele care nu recunosc Kosovo, cum nu o face nici China.
România este unul dintre statele europene care nu recunosc independența Kosovo. Alte exemple de pe continent sunt Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.
„Federația Rusă și majoritatea celorlalți membri din consiliul de securitate nu recunosc independența Kosovo, iar demonstrația cu steagul acelei entități nerecunoscute nu este acceptabilă”, a declarat Dmitry Polyansky, ambasadorul-adjunct al Rusiei la ONU.
Cu toate acestea, Polyansky a adăugat că Rusia nu a obiectat la a-i permite ministrului kosovar Donika Gervalla să vorbească.
Solicitarea de a interzice drapelul a condus la o suspendare a videoconferinței pentru un interval de 45 de minute, timp în care cei 15 membri din consiliul de securitate au abordat subiectul în privat.
Consilierul juridic din Marea Britanie, Chanaka Wickremasinghe, a declarat că ședințele consiliului sunt informale și că drapelul kosovar a apărut în spatele reprezentantului și la ultima întâlnire.
În cele din urmă, oficialii au reluat întâlnirea, iar președintele consiliului, Dang Dinh Quy (ambasadorul Vietnamului la ONU), s-a arătat de părere că decorul în care se desfășoară videoconferințele nu ar trebui să perturbe ședințele consiliului, afirmând că steagul poate să rămână.
În timpul discursului său, Polyansky a declarat că reprezentanta kosovară a dat dovadă de „lipsă de respect” față de majoritatea membrilor din Consiliul de Securitate.
În replică, Gervalla a declarat că „independența Republicii Kosovo este un lucru făcut”.
„Cu cât Serbia va accepta această realitate mai repede, cu atât mai bine poate să iasă din trecutul său întunecat către un viitor luminos”, susține ministrul kosovar de externe.
Nikola Selakovic, ministrul sârb de externe, a acuzat-o pe reprezentanta Priștinei de abuz pentru că promovează „simbolurile așa-zisei statalități a Kosovo, în ciuda faptului că reprezentanții Priștinei au fost avertizați în mai multe ocazii, inclusiv de președintele Consiliului de Securitate la sesiunea anterioară, că astfel de abuzuri la sesiunile Consiliului de Securitate sunt absolut inacceptabile”.