Rusia a desfășurat sisteme de rachete balistice Iskander la frontierele Ucrainei. Rachetele de înaltă precizie pot fi dotate inclusiv cu încărcătură nucleară și „pot distruge obiective vitale” (FOTO, VIDEO)
Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, unde a desfășurat inclusiv sisteme de rachete operațional-tactice Iskander-M, rachete balistice de înaltă precizie ce pot fi dotate chiar și cu încărcătură nucleară. Mișcarea a fost confirmată și de imaginile distribuite pe rețelele sociale, care arată trenuri încărcate cu componente specifice cum se îndreaptă spre marginea vestică a Rusiei.
Federația Rusă a desfășurat sisteme de rachete balistice Iskander la frontierele Ucrainei
Armata ucraineană susține că Federația Rusă ar putea folosi armament cu rază medie de acțiune „pentru a distruge obiective vitale” din Ucraina. Rapoartele comunității ucrainene de informații arată că, la jumătatea lunii ianuarie, existau 36 de lansatoare de Iskander în apropiere de frontierele ucrainene.
Iskander-M, numită SS-26 Stone în codificarea NATO, este o rachetă cu rază medie de acțiune care poate transporta până la 700 de kilograme de exploziv, inclusiv încărcătură nucleară. Sistemul balistic de înaltă precizie poate lovi ținte aflate la distanțe de până la 700 de kilometri și poate cuprinde și alte tipuri de încărcături, cum sunt cele termobarice sau cele cu submuniții, transmite publicația The Drive.
Un tren aflat în regiunea Kaluga din vestul Rusiei a fost surprins într-o filmare în timp ce transporta componente de Iskander. Racheta este vizibilă cu ochiul liber.
Un tren cu lansatoare similare a fost filmat în regiunea Cealabinsk din centrul Rusiei.
Rusia își transportă armamentul la vedere, remarca Dan Dungaciu pe B1 TV
Analistul de politică externă Dan Dungaciu remarca, pe B1 TV, că Federația Rusă transportă la vedere tehnica de luptă și chiar își promovează mișcările în presa internațională, ceea ce arată că fie și-a schimbat total modul de operare față de operațiunile din Ucraina (2014) și Siria, fie vrea mai degrabă să transmită un mesaj, și anume acela că este pregătită să poarte un război și că reprezintă o amenințare reală, expertul înclinând spre a doua variantă.
„Între noi fie vorba, dacă strategic cineva i-a admirat pe ruși, a fost modul în care au desfășurat operațiunea în Ucraina în 2014 și în Siria, adică un element de surpriză care a fost indiscutabil. Ar însemna că Federația Rusă își schimbă total modus operandi, ca să zic așa, din moment ce transportă armament în vagoane deschise în așa fel încât să fie văzute și chiar ea promovează, nu-i așa, aceste filmulețe. Sună mai degrabă ca mesaje prin care să convingă cealaltă parte că poate să facă un război și că este o amenințare reală, dar nu sunt convins că sunt mesaje care să ne spună că invazia este iminentă. Cel puțin până în momentul în care se rup toate punțile de dialog, mă bucur că nu putem să afirmăm așa ceva”, spunea directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.