Rusia a obținut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său cu Ucraina, majoritatea către Uniunea Europeană, potrivit unui raport al unui centru de cercetare independent publicat luni.
Raportul Centrului independent de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, vine în contextul în care Kievul îndeamnă Occidentul să întrerupă toate schimburile comerciale cu Rusia, potrivit AFP.
La începutul acestei luni, UE a fost de acord să oprească majoritatea importurilor de petrol rusești, de care continentul este puternic dependent.
Potrivit raportului, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului, în valoare de aproximativ 57 de miliarde de euro. Principalii importatori au fost China cu 12,6 miliarde de euro, Germania (12,1 miliarde) și Italia (7,8 miliarde).
Veniturile Rusiei provin în primul rând din vânzarea țițeiului (46 de miliarde), urmată de gaze din conducte, produse petroliere, gaze naturale lichefiate (GNL) și cărbune.
Chiar dacă exporturile Rusiei s-au prăbușit în mai, cu țările și companiile care evit aprovizionarea din cauza invaziei Ucrainei, țara a profitat de creșterea globală a prețurilor la energie. Prețurile medii de export ale Rusiei au fost cu aproximativ 60% mai mari decât anul trecut, potrivit CREA.
Unele țări și-au mărit achizițiile de la Moscova, inclusiv China, India, Emiratele Arabe Unite și Franța, se mai arată în raport.
„În timp ce UE ia în considerare sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, Franța și-a mărit importurile pentru a deveni cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din lume”, spune analistul CREA Lauri Myllyvirta.
În plus, este vorba de achiziții la vedere și nu de contracte pe termen lung, ceea ce înseamnă că Franța a decis în mod conștient să folosească energia rusească în ciuda invaziei Ucrainei, consideră specialistul.
Acesta a cerut un embargo asupra combustibililor fosili din Rusia pentru a „alinia acțiunile cu cuvintele”.