PreședinteleVladimir Putin a anunțat miercuri după-amiază că Rusiaa aprobat al doilea vaccin împotriva noului coronavirus de tip SARS-CoV-2.
Anunțul a fost făcut în cadrul uneiîntâlniria guvernului.
Vaccinul a fost dezvoltat de Institutul Vectorial din Siberia, care a finalizat în luna septembrie studiile pe pacienți cu vaccin în stadiu incipient.
Vladimir Putin a felicitat oamenii de știință pentru aprobarea celui de-al doilea vaccin, care este dezvoltat de Vector Institute și care a încheiat etapele incipiente ale testelor clinice luna trecută, informeazăReuters.
”Trebuie să creștem producția primului și celui de-al doilea vaccin”, a declarat Vladimir Putin.
”Continuăm să cooperăm cu partenerii noștri străini și vom promova vaccinul nostru în străînătate”, a mai spus el.
Rusia a devenit în august prima țară care să aprobeun vaccin anti-Covid, înainte de a fi finalizate testele clinice la scară largă, lucru care îi îngrijorează pecercetătorii comunității științifice.
Ministerul Sănătății a informat că în jur de 400 de pacienți cu risc crescut au primit vaccinul. Vaccinul, numit ”Sputnik V”în semn de omagiu adus primului satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică, nu a fost dat încă în circulație generală.
În urmă cu două luni, Vladimir Putin a anunţat primulvaccin anti-COVID-19, iar jurnaliştii occidentali au fost dornici să afle secretul.
În fața reporterilor de la postul americanCNN, oamenii de știință ruși au recunoscut că au sărit peste etape atunci când au testat vaccinul. O lună a durat până când jurnaliştii postului american CNN au primit aprobare pentru a filma în Institutul Gamaleya din Moscova. Aceştia au vrut să afle cum au creat cercetătorii ruşi un vaccin anti-COVID-19 cu mult timp înaintea marilor companii farmaceutice ale lumii.
Reamintim faptul căRusiaeste atât de încrezătoare în vaccinul său împotriva virusului ucigaș COVID-19 încâtva suportao parte din răspunderea juridică în cazul în care ceva va merge prost, în loc să le ceară cumpărătorilor să își asume riscul complet, a precizat șeful fondului de stat care finanțează proiectul.
Decizia îi lasă pe dezvoltatorii sprijiniți de stat ai vaccinului descoperiți în fața unor eventuale revendicări de compensații costisitoare în cazul în care vor exista efecte adverse neașteptate. Majoritatea dezvoltatorilor de vaccinuri au încercat să evite astfel de situații, cerând protecție juridică deplină din partea națiunilor care cumpără serurile.
În cursa globală pentru un vaccin sigur și eficient – cu zeci de candidați în faza studiilor clinice – artizanii vaccinului „Sputnik V” văd răspunderea legală drept un front cheie pentru cota de piață.
De la începutul crizei pandemice, Rusia a înregistrat 1.340.409 infecții, al patrulea cel mai mare număr de cazuri din lume în spatele Statelor Unite ale Americii (8.103.436), Indiei (7.275.588) și Braziliei (5.114.823).