Rusia a anunțat că retrage numărul uriaș de trupe desfășurate în apropiere de frontiera Ucrainei. Moscova susține că exercițiul militar s-a încheiat

Rusia a anunțat că retrage numărul uriaș de trupe desfășurate în apropiere de frontiera Ucrainei. Moscova susține că exercițiul militar s-a încheiat
foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Averin

Federația Rusă susține că exercițiul său militar s-a încheiat, anunțând joi că va retrage numărul uriaș de trupe desfășurate recent în apropiere de frontiera Ucrainei și în Crimeea anexată. Dislocarea enormă, care a cuprins zeci de nave, sute de avioane de vânătoare și mii de soldați, a fost criticată virulent de puterile occidentale, fiind interpretată ca o demonstrație de forță pe fondul tensiunilor dintre Moscova și Kiev, potrivit Euronews.

Rusia susține că exercițiul militar s-a încheiat și a anunțat că retrage numărul uriaș de trupe desfășurate în apropiere de frontiera cu Ucraina

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare fiabilă a țării”, a declarat Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, printr-un comunicat de presă în care a adăugat: „Așa că am decis să finalizez activitățile de inspecție din districtele sudice și vestice”.

În comunicatul lui Serghei Șoigu nu s-a precizat în mod clar câte trupe suplimentare au fost mutate în Crimeea – și nici nu a indicat dacă toate vor fi retrase către bazele lor permanente.

„Consider că obiectivele verificării rapide a pregătirii au fost îndeplinite”, a mai afirmat el.

NATO, SUA și UE, prin vocea lui Josep Borrell, au descris acumularea de trupe din apropierea Ucrainei drept cea mai mare din 2014 – când Rusia a anexat Crimeea și forțele ucrainene au început luptele cu separatiștii pro-ruși în estul țării – și până acum.

Președintele României a anunțat că va convoca o ședință a CSAT privind situația din Ucraina, iar la București are loc un mini-summit regional, la care participă și ministrul ucrainean de externe

Președintele Klaus Iohannis a explicat că „au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de est a Ucrainei”, și că Bucureștiul urmărește cu atenție evoluția situației. Șeful statului a precizat că va convoca o ședință a CSAT pe această temă. Tot joi, el a fost întrebat, printre altele, dacă vedem într-adevăr în România acțiunile rusești despre care vorbea ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, privind spionajul, propaganda și dezinformarea. Totodată, a fost întrebat dacă este suficientă diplomația sau România va solicita o prezență mai intensă în regiunea Mării Negre și în apropiere de frontiera cu Ucraina.

„Aceste chestiuni există în toată Europa. Ne preocupă pe toți, dar pentru noi, în România, este extrem de important să fim pe fază și suntem pe fază, însă noi solicităm – și în ultima vreme văd că reușim din ce în ce mai bine – o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reușit la summitul din 2016 să aduc atenția NATO pe zona Mării Negre. De atunci, există o Strategie NATO pe zona Mării Negre. (…) Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conștientizăm că e nevoie de o colaborare și la NATO, și europeană, și este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru flancul estic. Flancul estic este o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar, și este o zonă care necesită atenția Uniunii Europene, fiindcă pe flancul estic se află membrii noi, care au economii care încă nu se pot compara cu cele din Europa de Vest, care au infrastructuri critice care necesită foarte, foarte multă investiție până ajung la nivelul infrastructurilor critice din Europa de Vest”; a declarat președintele Klaus Iohannis.

Bucureștiul găzduiește, în perioada 22-23 aprilie, o reuniune a Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor de externe din Polonia, România și Turcia. În premieră, la întâlnirea din acest an vor participa și miniștrii de externe din Georgia și Ucraina, care vor lua parte la o reuniune extinsă a Trilateralei, ce se va desfășura după segmentul plenar al acesteia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`