Războiul nu ține cont de condiția financiară sai financiară. Între refugiații care au luat cu asalt Europa sunt medici, profesori, actori, scriitori, dar și oameni simpli. Toți și-au părăsit casele după ce, din cauza terorii, și-au pierdut locurile de muncă. Și mai au un lucru în comun: toți acești oameni se gândesc dacă părinții, frații și prietenii care au rămas acasă au supraviețuit bombardamentului sau din noaptea precedentă.
“Cum ar fi ca în fiecare zi primul gând să te ducă la părinţii, fraţii sau prietenii tăi şi să te întrebi dacă oare au supravieţuit? Bombelor sau torturii? Un scenariu pentru mulţi, o realitate pentru mii şi mii de oameni”, întreabă jurnalistul Octavian Blenchea.
Unul dintre exemplele elocvente în acest sens este actorul sirian Jay Abdo, pe numele său sirian Jihad Abdou. Acum joacă la Hollywood alături de Nicole Kidman şi Tom Hanks, însă a trăit drama poporului său până în 2011, când regimul totalitar nu i-a lăsat altă alternativă decât să plece.
Înainte de a ajunge la Hollywood, Abdo a stat 6 ani și în România, în anii ‘80. Foștii săi colegi de la Universitatea din Cluj îl botezaseră Gigi. După ani de zile, actorul își amintește cu plăcere despre țara noastră.
“Întotdeauna mi-e dor de ţara asta. Am foarte buni prieteni, am trăit foarte bine alături de ei şi am cunoscut oameni foarte frumoşi”, spune Abdo într-un interviu pentru Gândul.
Totodată, acesta face apel la poporul român pentru a-i ajuta pe sirieni: “Ce aş vrea să spun românilor astăzi: îmi aduc aminte de prietenii mei români care au suferit foarte mult pe timpul lui Ceauşescu, au suferit, le-a fost frică, nu au putut vorbi. Nu au avut multe. Noi trecem azi prin aceeaşi situaţie, dar mult mai rău. Avem război, preşedintele nostru ne omoară, ne torturează. Sunteţi un popor foarte bun, aveţi un suflet foarte bun. Eu ţin la ţara asta şi ştiu că poporul român este foarte bun şi are foarte mult suflet. Oamenii ăştia au nevoie de voi să-i ajutaţi. Vă rog, ajutaţi-i. Ei nu vor să vă schimbe, să vă mănânce pâinea. Poporul sirian e bun ca dumneavoastră. Înţelegeţi situaţia şi ajutaţi-i dacă puteţi. Vă rog frumos.”
Liderii Europei dezbat în aceste zile problema refugiaților. Aceștia încearcă să împartă statelor member UE cote obligatorii de imigranți, nemaifăcând față valului de persoane venite din Orientul Mijlociu. Unele state și-au construit garduri, altele și-au închis frontierele, toată lumea se teme refugiați.
Jihad Abdou vine cu o “soluție foarte simplă”. Acesta cere SUA, NATO și UE să ajute la restabilirea păcii în Siria și atfel imigranții se vor întoarce la casele lor.
“Soluţia este foarte uşoară şi drumul este foarte scurt, foarte uşor: să fie pace în Siria. Să nu-l mai ajute pe Assad, să oprească războiul. Aşa toată lumea se va întoarce. Sirienii nu vor să trăiască în Europa, nu vor să trăiască în Iordania, nici în Turcia, nici în Liban. Vor să se întoarcă în ţara lor, la casa lor. Dacă se opresc războiul, bombele, tortura. Foarte mulţi prieteni de-ai mei au fost torturaţi în puşcării. Vorbesc de actori, scriitori, profesori, medici, caricaturişti şi oameni progresivi care au vrut să schimbe Siria în bine. Noi toţi în România ne aducem aminte cum am trăit sub Ceauşescu, oamenii au vrut să-l schimbe pentru a fi mai bine. Oamenii au vrut să plece pentru că n-au mai putut să trăiască acolo. Nimeni nu vrea să plece din ţara lui. Dacă oprim războiul, stăm toţi la masă şi discutăm, oamenii se vor întoarce.
Poporul sirian trăieşte din 1963 în dictatură, într-un stat foarte sever. Nu am avut libertate, siguranţă, oamenii nu au avut de mâncare.
Oamenii, care au fugit şi fug, fug pentru că e foarte rău în Siria. Situaţia e foarte grea. Nu pot să ştiu dacă sunt sau nu sunt (terorişti printre ei -n.r.). Chestiunea este că oamenii aceştia, femeile, copiii, bătrânii care fug, fug de bombe. Teroriştii nu vor să plece, ei trăiesc bine în Siria. Au agenda lor, nu vor să plece. Lumea care pleacă sunt oamenii care au nevoie de o casă, de mâncare, să fie protejaţi şi cred că mulţi dintre ei au nevoie de viaţă”, spune actorul.
Sirianul povestește cu durere că și-a lăsat acasă părinții, un frate și prietenii și că se trezește în fiecare cu gândul la ei, dacă au mai supraviețuit unei zile de teroare în țara natală.
“Părinţii mei sunt în Siria, fratele meu şi nişte prieteni. Din 2011, a început lumea să iasă din Siria şi foarte mulţi prieteni de-ai mei s-au dus în Europa, Franţa, America, Germania, în toată lumea. Mai am nişte prieteni, foarte puţini, dar pot să spun că nu mai sunt într-un loc sau într-o ţară sau într-un oraş. În fiecare zi mă gâdesc la ei, la părinţii mei, pentru că trăiesc într-o situaţie neplăcută. Mă tot gândesc oare pot să trăiască să supravieţuiască sau nu. Oare ce se va întâmpla cu ei? Tot timpul am gândul ăsta şi văd, zilele astea, că nu este o soluţie”, i-a spus artistul reporterului Gândul.
Despre copilul de numai 3 ani adus de valurile Mării Mediterane pe malul turcesc fără suflare, Abdou spune că este “ambasador al lumii, ce se întâmplă cu poporul sirian.”
“În final, aş dori poporului român şi sirian zile bune”, conchide Jihad Abdou.