Românii, pe prima pagină a ziarelor din Marea Britanie: Primul avion plecat din țară, întâmpinat de doi parlamentari britanici

Publicat: 01 01. 2014, 19:13
Foto: business24.ro

Liber pentru români la muncă în strâinătate. 9 ţări din Uniunea Europeană au ridicat începând de astăzi restricţiile pentru muncitorii din România şi Bulgaria.

Atacurile împotriva muncitorilor românilor nu s-au oprit însă nici măcar azi. Presa britanică vorbeşte despre „invazia românilor”, iar un parlamentar in marea Britanie i-a aşteptat pe conaţionali azi în aeroport.

Deşi ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană de 7 ani, 9 state au ţinut până acum porţile închise pentru românii care caută un trai mai bun peste hotare.

Comisia Europeană a decis însă de la 1 ianuarie 2014 ridicarea restricţiilor în Austria, Germania, Olanda, Belgia, cărora li se adaugă Luxemburg, Franţa, Malta, Marea Britanie şi Spania.

Atacurile la adresa românilor, atât din partea presei, cât şi a politicienilor din Marea Britanie, nu s-au oprit nici măcar în prima zi a lui 2014. Pentru prima dată, România a ţinut prima pagină a principalelor publicaţii britanice.

Ediţiile online ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, în prima zi din 2014, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Jurnaliştii britanici au răspândit temerea potrivit căreia ţara se va confrunta cu un adevărat aflux de imigranţi după deschiderea frontierelor. Ba mai mult, spun conservatorii britanici, aceştia se vor folosi în mod abuziv de ajutoarele sociale oferite de stat.

Nu de aceeaşi părere este însă comisarul european pentru muncă, Laszlo Andor. Acesta consideră că este puțin probabil să fie un aflux de români și bulgari după ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru aceștia în toate statele UE.

„De astăzi, cetăţenii bulgari şi români îşi pot exercita deplin dreptul de a lucra în toate statele UE fără un permis de muncă. De fapt, bulgarii şi românii puteau deja să lucreze liber, fără restricţii, în 19 state şi s-au bucurat de dreptul de a călători şi a sta în toate statele membre, de când s-au alăturat UE, în 2007. Ca rezultat, sunt peste 3 milioane de persoane din Bulgaria şi România care locuiesc în alte state membre şi este puţin probabil că se va înregistra un aflux după ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari”, a afirmat Laszlo Andor, comisar european pentru muncă.

De faptul că nu va exista un număr mare de români care vor veni să muncească în Marea Britanie este convins și parlamentarul laburist Keith Vaz. De altfel, în prima zi din 2014, demnitarul a stat într-un aeroport din Londra pentru a-i întâmpina personal pe românii veniţi în regat.

Potrivit Daily Mail, parlamentarul le-a cumpărat cafea şi a stat de vorbă cu ei, iar toți au spus că după ce vor munci o perioadă în Marea Britanie vor să revină în ţară.

Deşi şi oficialii români au ţinut să-i asigure pe britanici că ai noştri nu vor invada Regatul Unit, guvernul de la Londra a luat câteva măsuri preventive.

De exemplu, cei care vor să muncească în Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în Marea Britanie. În plus, şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă.

Românii, pe prima pagină a ziarelor din Marea Britanie