ROMÂNII DE PE FRONTUL INFORMAȚIONAL DIN SIRIA: Un tânăr din Constanța a dezvoltat un site care prezintă situația din țara măcinată de război
Un tânăr de 18 ani din Constanța a creat un site prin care își dorește să prezinte pentru publicul din România adevărul despre evenimentele din Siria cu ajutorul corespondenților din teren, sirieni sau români stabiliți acolo.
Inițial, pagina „Sirianul” a fost creată de românul Liviu Marian, care a plecat în Siria în anul 2010, unde s-a și căsătorit. Ulterior, pagina a fost preluată de Vlad Steiner care a dezvoltat proiectul, reușind să ofere în exclusivitate știri de ultimă oră, imagini foto și video din Siria.
Într-un interviu acordat pentru sputnik.md, Vlad a vorbit despre situația din Siria și despre legăturile dintre acest stat și România.
Întrebat dacă el sau corespondenții cu care lucrează au avut vreodată probleme cu serviciile din România având în vedere că țara noastră este membră a NATO, tânărul a răspuns: ”Serviciile române au relații bune cu Siria, cu toate că țara este membru NATO. Susțin deschis atât Siria, cât și Hezbollah și nu am avut niciodată probleme, ba chiar am ajutat organele legii să depisteze posibilii teroriști, printre care Luigi Boicea din Craiova, susținător al ISIS, care îmi urmărea pagina și care a fost arestat în cele din urmă”.
Vlad Steiner a declarat că nu există români care luptă de partea lui Assad în Siria, dar sunt unii conaționali care au luptat alături de forțele kurde.
”În armata siriană nu se pot înrola străini, ci doar cetățeni sirieni. Iar grupările paramilitare pro-guvern au, de asemenea, standardele lor și nu acceptă pe oricine. Există în schimb mai mulți care au luptat în forțele kurde YPG, susținute de SUA și câțiva de partea ISIS. (…) Sunt cetățeni români, însă nu și etnici români. În cazul lor, motivația este una religioasă, mai curând”, a explicat tânărul.
Vlad a explicat și ce crede populația din Siria despre regimul lui Assad.
”Susținerea populară este foarte mare, însa termenul de „Armata lui Assad”, de exemplu, este unul greșit. Oamenii luptă pentru Siria, sau „Siria Al Assad” cum zic ei, dar nu strict pentru Assad. Este însă, asa cum am spus mai sus, extrem de iubit pentru că a modernizat țara și a păstrat unitatea națională a sirienilor. Sirienii sunt diferiți, dar sunt foarte uniți sub identitatea de „Sirieni”, indiferent de religia fiecăruia. În 2014, de exemplu, la cererea Occidentului s-au desfășurat alegeri democratice, pe care Bashar le-a câștigat cu peste 10 milioane de voturi. Occidentul a refuzat să recunoască aceste alegeri. Printre altele, la ele au participat și adversarii politici ai lui Assad, cei sustinuți de Occident, chiar dacă nu aveau dreptul să participe, pentru că Siria este un stat secular, iar aceștia erau fundamentaliști suniți, deci fanatici religioși”, a explicat tânărul.
În ceea ce privește atitudinea pe care sirienii care au studiat în România o au față de țara noastră, Vlad susține că aceștia nu au o părere foarte bună.
„Au o opinie nu prea bună. Îi consideră însă vinovați pe politicienii români, aserviți intereselor străine, nu și pe români în general. Sunt însă recunoscători că în ciuda presiunilor venite din partea anumitor state, România a păstrat relațiile diplomatice cu Siria, probabil datorită faptului că în Siria se află, deocamdată, aproximativ 15 mii de români”, a declarat tânărul.
Acesta mai precizat că situația din Siria nu a fost, aproape niciodată reflectată corect de presa din România.
”Probabil după ce a apărut „Sirianul”, au început să piardă teren la capitolul „Siria”, odată ce mai toate instituțiile de presă m-au citat cel puțin odată. În timp ce eu aveam multiple surse, începând cu jurnaliști cunoscuți, până la oameni de la fața locului, ei nu aveau pe nimeni, rezumându-se doar la traduceri de pe Reuters sau alte publicații occidentale, care la rândul lor citau activiști fără identitate (inexistențim, probabil) sau activiști reali, care îi susțineau pe teroriști”, spus Vlad Steiner.
Pe de altă parte, sirienii au o atitudine excelentă față de sprijinul militar al Federației Ruse, spune Vlad.
”Sunt foarte recunoscători, este vorba de mii de oameni care primesc ajutor de orice fel din partea Rusiei. Ei își doresc doar terminarea războiului. Văzând că Rusia ajută armata să pună capăt războiului, sunt extrem de recunoscători”, a mai spus Vlad Steiner.