Românii care au declanșat revolta din Leeds, Anglia, erau supărați că autoritățile au luat 5 copii în grija statului, după ce un bebeluș a ajuns la spital cu o rană la cap / Reacția MAE (VIDEO)

Românii care au declanșat revolta din Leeds, Anglia, erau supărați că autoritățile au luat 5 copii în grija statului, după ce un bebeluș a ajuns la spital cu o rană la cap / Reacția MAE (VIDEO)
Sursa foto: Captură Video WolrdbyWolf / X - GBNew / YouTube

Românii din zona Harehills a orașului englez Leeds au declanșat o adevărată revoltă după ce asistenții sociali au încercat să preia cinci copii în grija statului. S-a ajuns aici după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Conflictul a fost aplanat, numai că protestele s-ar fi extins și la comunitățile musulmane din oraș. Forțele de ordine au fost suplimentate în zonă. Ministerul român de Externe a reacționat.

Noi date despre revolta declanșată de mai mulți români în Leeds

„Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc la lucruri”, a transmis jurnalistul Sulaiman Ahmed.

Potrivit unor surse diplomatice românești citate de G4Media, românii s-au calmat, dar protestele s-au extins la comunitățile musulmane din oraș.

Securitatea în zonă a fost sporită. „Vrem să transmitem foarte clar că toţi cei responsabili vor răspunde deplin”, a transmis poliţia din West Yorkshire, citată de Sky News.

Controversatul politician britanic Nigel Farage, unul dintre autorii Brexitului, a reacționat pe platforma X: „Politica subcontinentului se desfășoară în prezent pe străzile din Leeds. Să nu spuneți că nu v-am avertizat”.

Amintim că nimeni nu a fost rănit, asistenții sociali și copiii fiind duși „într-un loc sigur”. Dar pagubele sunt importante. Printre ele, o mașină de poliție care a fost răsturnată și un autobuz care a fost incendiat și a ars complet.

WY Police car flipped in Harehills, Leeds.
byu/GottsParkLad inpoliceuk

Reacția MAE la incidentele declanșate de românii din Leeds

Ministerul de Externe a transmis că „din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale”.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor”, a mai susținut MAE.

Ministerul a mai precizat că reprezentanții cultelor religioase din localitate au transmis cetățenilor români aceleași recomandări de calm.

„Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță”, se mai arată în comunicatul MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)