România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră

Publicat: 08 01. 2025, 09:23
ING: Europa va intra într-o gravă recesiune dacă se opresc livrările de gaze ruseşti. Sursa Foto: EnergoInstalGaze.ro

Austriecii de la OMV au semnat un acord pentru a livra gaze naturale din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră către compania germană Uniper, începând din 2027, contribuind la consolidarea securității energetice a Europei după reducerea dependenței de Rusia, a relatat Reuters, care citează surse apropiate tranzacției, potrivit Reuters.

Acordul de cinci ani pentru 15 terawatt-oră de gaz natural din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce luna trecută Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina și o reducere mai largă a achizițiilor de energie de la Moscova de către statele UE.

Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și ar fi prima înțelegere care stă la baza mult așteptatului proiect de adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secțiunea României a Mării Negre.

Neptun Deep, care este de așteptat să înceapă să producă în 2027, deține aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz recuperabil, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE.

România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE și un exportator net de gaze.

Producția de pe platou va fi de aproximativ 8 bcm anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producția de gaze a României.

Producătorii plănuiesc să vândă gazul separat, dar conform unei legi românești, guvernul va avea un drept de primă preempțiune la gaz din proiect.

Producătorii de gaze au spus că există un potențial uriaș pentru descoperiri ulterioare în Marea Neagră a României, unde țara are aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de rezerve care promit să ajute la diversificarea ofertei în regiune.