România va achiziționa sisteme antiartilerie de un miliard de dolari. Care este țara care va furniza acest armament și când este estimată prima livrare

Publicat: 10 07. 2024, 11:26
Sursă foto: Captură YouTube

Ministerul Apărării Naționale a semnat miercuri, 10 iulie, un contract cu firma sud-coreeană Hanwha Aerospace, privind furnizarea a 54 de 54 de obuziere autopropulsate K9 „Tunetul” şi a 36 de vehicule de realimentare cu muniţie K10.

Valoarea contractului este de aproximativ un miliard de dolari

În urma semnării contractului cu compania sud-coreeană, România va deveni a 10-a țară care va opera obuziere K9 de calibrul 155 mm/52, iar dintre statele membre NATO, va fi a șasea țară, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. România va fi al treilea operator global de vehicule de realimentare cu muniție K10, după Norvegia și Australia, potrivit adevărul.ro. 

„Aceasta este o înțelegere remarcabilă care poate consolida și mai mult parteneriatul strategic dintre cele două țări. Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică și a capacității de producție ca lider mondial”, a declarat Jaeil Son, președinte și CEO al Hanwha Aerospace.

Potrivit contractului, compania sud-coreeană va livra vehiculele în mai multe etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare fiind până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare a furnizorilor locali.

„România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa”

„Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea Centrului de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate de tip

Includerea României în lanțurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace, va avea beneificii pentru statul român. „Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa”, a subliniat Peter Bae.

Hanwha Aerospace propune Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referință în engleză IFV – Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României.

Australia a ales să comande 129 de vehicule Redback, care în 2023 a fost selectat pentru următoarea generație de MLI a țării, în cadrul programului LAND 400. Acestea vor fi fabricate la o unitate din Geelong, Victoria.

Redback a trecut cu succes teste și evaluări MLI din întreaga lume. Acesta dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj de tip „see-trough” de pe cască, precum și un sistem de foc stratificat.

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a fost fondată în 1977 și oferă un portofoliu larg de produse și servicii, precum vehicule de luptă terestre, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback și sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. Mai mult, compania produce și muniții ghidate cu precizie și motoare pentru platforme aeriene, spațiale și maritime.