România și Republica Moldova, locurile alese de cei mai mulți dintre ucrainenii care fug de mobilizare. Cât costă trecerea ilegală a frontierei

România și Republica Moldova, locurile alese de cei mai mulți dintre ucrainenii care fug de mobilizare. Cât costă trecerea ilegală a frontierei
Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images

Autoritățile ucrainene au depistat cel puțin 515 grupuri criminale organizate care au ajutat la trecerea ilegală a frontierei ucrainene de la începutul războiului dezlănțuit de Rusia, transmite Obiectiv de Suceava.

Trecerea ilegală a frontierei costă mii de dolari

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrii Dermenco, susține că au fost implicate circa 1.500 de persoane și că acestea operau în principal din străinătate.

„Din 2022, cel puțin 515 grupuri criminale au fost expuse în cooperare cu polițiștii de frontieră și alți ofițeri ai legii. În total, este vorba de aproximativ 1.500 de persoane. Fugarii plătesc infractorii pentru asta și destul de mult. De regulă, aceste sume variază de la 3 la 12 mii de dolari, dar există cazuri în care reprezentanții grupurilor criminale sunt plătiți și mai mult”, a declarat Dermenco, citat de Slidstva.info.

Mulți ucraineni vin în România sau Republica Moldova

Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei nu are un răspuns clar când vine vorba despre numărul bărbaților în vârstă de recrutare care au trecut ilegal frontiera de la începutul războiului.

„În ultimii trei ani, cei mai mulți ucraineni au încercat să treacă ilegal granița cu Republica Moldova și cu România. Mai rar în Ungaria și Slovacia”, a adăugat Andrii Dermenco.

Grupurile organizate își fac reclamă pe Telegram și alte rețele sociale, iar „ghizii” cunosc bine frontiera Ucrainei. Uneori au rol de „ghizi” chiar și minori.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect