România și Polonia au decis, luni, să invite pentru prima dată Finlanda și Suedia, state aflate în proces de aderare la NATO, la o reuniune a miniștrilor de externe din formatul “București 9”, care reunește țările aliate de pe flancul estic.
Anunțul a fost făcut de ministrul de externe Bogdan Aurescu după o întrevedere avută la Bruxelles cu omologul polonez, Zbigniew Rau – relatează Calea Europeană.
După intrarea Finlandei și Suediei în NATO, 96% din teritoriul Uniunii Europene se va afla sub umbrela de securitate euro-atlantică.
Inițiativa a fost confirmată de Bogdan Aurescu și într-o postare pe Twitter.
Glad to continue the very frequent dialogue with my colleague&friend @RauZbigniew. Thanked again for PL strong&active support for RO accession to #Schengen. Also discussed the preparation of the #Bucharest9 Foreign Ministers’ mtg in March. Decided to invite SE&FI for 1st time. pic.twitter.com/TC31rZFcvI
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 23, 2023
O primă discuție despre posibilitatea participării Finlandei şi Suediei, în calitate de invitaţi, la Formatul Bucureşti 9 a fost purtată de miniștrii de externe ai României și Cehiei la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.
Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO așa cum au convenit liderii NATO în declarația finală a summitului de la Madrid.
În prezent, 28 din cele 30 de state membre, între care și România, au ratificat aderarea celor două țări la Alianța Nord-Atlantică.
Decizia celor două țări scandinave pune capăt deceniilor, în cazul finlandezilor, și celor două secole, în cazul suedezilor, de neutralitate și nealiniere militară.
Aderarea este însă accelerată de invazia Rusiei în Ucraina întrucât Finlanda are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia și va dubla astfel granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă.
Accederea Finlandei și Suediei în NATO va însemna ca toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi aliate.
Aceeași situație este și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.