România şi alte ţări din sud-estul UE, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale

România şi alte ţări din sud-estul UE, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale
Mai multe țări din sud-estul Europei, inclusiv România, sunt criticate pentru cazuri de încălcare repetată a dreptului la libertate şi la un proces echitabil înregistrate la CEDO, într-o analiză comparativă...

Mai multe țări din sud-estul Europei, inclusiv România, sunt criticate pentru cazuri de încălcare repetată a dreptului la libertate şi la un proces echitabil înregistrate la CEDO, într-o analiză comparativă independentă asupra justiţiei penale în UE în perioada 2007-2012.

Un raport asupra asupra tribunalelor din Uniunea Europeană, prezentat de The Guardian, arată că Bulgaria, Polonia, Grecia şi România prezintă cele mai slabe performanţe în înfăptuirea justiţiei în cazurile penale.

Întârzierile în aducerea cazurilor pe rolul instanţelor sunt cele mai răspândite motive ale acestor critici. De asemenea, în unele state UE detenţia înaintea procesului poate dura până la patru ani, pe când altele nu prevăd o perioadă maximă în acest sens, denunţă raportul.

România, cu 46 de încălcări, este criticată pentru că nu a permis unor deţinuţi să conteste legalitatea detenţiei, pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi interogarea unor martori care depun mărturie împotriva lor înşile, potrivit cotidianului britanic.

Celelalt trei țări sunt criticate în special pentru amânările excesive dar și pentru încălcări ale dreptului la un proces echitabil.

Informaţiile colectate de Fair Trials International evaluează fiecare stat UE în privinţa dificultăţilor cu care se confruntă în dreptul penal. Organizaţia îndeamnă, de asemenea, la adoptarea unui standard UE privind perioada de custodie înainte de proces.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`