România şi alte state membre ale Uniunii Europene vor un plafon mai scăzut al preţului gazelor naturale
Douăsprezece țări, printre care România, Belgia, Italia, Polonia și Slovenia, au făcut eforturi pentru a reduce „semnificativ” plafonul planificat al Uniunii Europene privind prețurilor la gaze, în timp ce blocul se străduiește să ajungă la un acord cu privire la această măsură, scrie Reuters.
Lipsă de consens privind plafonarea prețului la gaze în UE
Țările UE poartă negocieri de urgență sâmbătă, în timp ce încearcă să încheie un acord pentru a limita prețurile gazelor la o întâlnire din 13 decembrie a miniștrilor lor de energie – dar statele rămân împărțite în privința planului.
Douăsprezece dintre cele 27 de state membre ale UE au difuzat un document prin care cer ca plafonul de preț să fie „semnificativ” mai mic decât cel mai recent angajament negociat de țări.
„Textul nu a mers suficient de departe spre ceea ce am putea considera un compromis satisfăcător”, au spus ei.
Documentul, văzut de Reuters, a fost prezentată de Belgia, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia.
Țările UE au certat luni de zile dacă să limiteze prețurile gazelor, dar până acum nu au reușit să reducă decalajul dintre opiniile lor divergente.
Unii diplomați sunt sceptici cu privire la un acord care va fi încheiat săptămâna viitoare și subliniază că țările nemulțumite de cea mai recentă propunere au suficient sprijin pentru a împiedica aprobarea acesteia.
Prețurile gazelor în Europa au crescut în acest an, după ce Rusia a redus livrările de gaze în urma invaziei Ucrainei, crescând costurile cu combustibilul și stimulând inflația.
Dar, în timp ce țările susțin că măsura le-ar proteja economiile de costurile ridicate ale energiei, Germania – cea mai mare economie și piață a gazelor din Europa – și Țările de Jos s-au opus unui plafon de preț al gazelor, avertizând că ar putea perturba funcționarea normală a piețelor de energie.
Cel mai recent proiect de propunere luat în considerare de țări, văzut de Reuters, ar vedea plafonul declanșat dacă prețurile ar depăși 220 de euro (231,66 dolari) pe megawatt oră timp de cinci zile pe contractul de prima lună în hub-ul de gaze al Olandei Title Transfer Facility (TTF) și au fost, de asemenea, cu 35 de euro mai mari decât prețul de referință pentru gazul natural lichefiat (GNL), pe baza evaluărilor existente ale prețului GNL.
Aceasta este mai mică decât limita de 275 de euro/MWh propusă de Comisia Europeană, dar cele 12 țări au spus că încă nu este suficient de scăzută.