Le Figaro: „Românii, arătați tot mai mult cu degetul”. Numărul mare de infectări ne așază pe lista neagră a Europei
Românii devin mai izolați de restul lumii cu fiecare zi care trece și aduce un nou record alnumărului de cazuri de coronavirus.Presa internațională se teme că România va deveni“Brazilia Europei”, îngrijorându-se din cauzacrizeisanitareîn care ne afundăm, în timp ce majoritatea țărilor ne impun restricții de călătorie.
Publicația Le Figaro susține că numărul mare de cazuri generează preocupări, mai multe ţări anunţând restricţii pentru cetăţenii români.
„La sfârşitul stării de urgenţă, la jumătatea lunii mai, rata de infectare (procentul noilor cazuri pozitive în raport cu numărul testelor efectuate) scăzuse la 1,79%. A crescut de atunci, neîntrerupt, ajungând la o medie de 5,53% la sfârşitul săptămânii trecute. Între 26 şi 27 iulie, rata de infectare aproape s-a dublat (de la 7,40% la 14,58%), în timp ce zeci de mii de români, în plină formă, s-au testat pentru că au nevoie de un certificat «Covid-negativ» pentru a merge în vacanţă în Grecia. Rata de infectare s-ar situa în realitate în jurul nivelului de 22%, deoarece aceste persoane nu ar fi fost testate deloc fără această obligaţie impusă de Grecia acum două săptămâni şi de Austria şi Cipru de luni. Ciprul, Finlanda, Lituania şi R.Moldova blochează de acum înainte frontierele pentru români, cu excepţia situaţiilor în care vin la studii sau la lucru. Aproximativ un milion de români lucrează în Italia, în principal în sectorul construcţiilor şi în servicii de îngrijire la domiciliu. Cei mai mulţi dintre ei îşi petrec acum vacanţele în ţară şi sunt îngrijoraţi pentru viitor, existând riscul ca Italia să înăsprească criteriile de acces începând din 31 iulie”, notează Le Figaro.
În decurs de o lună, numărul săptămânal al cazurilor de coronavirus a trecut de la 2.600 la 7.400, ceea ce plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Luxemburg, din punctul de vedere al numărului persoanelor infectate la 100.000 de locuitori, cu 56,7 cazuri, mai scrie publicația franceză.
România, pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic crescut
Din cauza numărului tot mai mare de infectări, cetățenii români nu mai pot intra pe teritoriul Ciprului în scop turistic,Austria a stabilit și ea noi condiții de intrare a românilor pe teritoriul său. Și Tunisia a inclus România pe lista roșie. De asemenea, din 28 iulie, măsura prezentării unui test COVID-19 negativ, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se va aplica și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria.
Românii nu vor mai putea merge în vacanțăîn Israel, atâta timp cât numărul de infectări cu COVID-19 este mare
Nici Israelul nu își permite să mențină granițele deschise pentru turiștii români în contextul actual.Relațiile româno-israeliene în domeniul turismului nu se vor putea relua până când numărul noilor boli de coronavirus nu va scădea atât în Israel, cât și în România, a declarat ambasadorul Israelului la București, David Saranga, vineri.
„Dorim să deschidem granițele, dar, cu tot respectul pentru turism, nu putem face acest lucru dacă situația sanitară este așa cum este în România și în Israel. Din păcate, numărul persoanelor infectate a crescut și în Israel și în România. Până când cifrele nu scad, nu văd cum putem relua activitatea turistică”, a spus Saranga.
INSP a actualizat lista țărilor pentru care încă se impune carantina
În aceste condiții, Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat lista, care a intrat în vigoare de luni. Rămân în continuare 44 de state din care, dacă reveniți în România, va trebui să stați în carantină o perioadă de 14 zile. Printre ele se numără: Israel, Luxemburg, Macedonia de Nord, Brazilia, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Statele Unite ale Americii. Autoritățile române pot impune din nou izolarea și carantina începând de marți, 21 iunie, când a intrat în vigoare legea privind aceste măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului.
„Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități”, precizează INSP.
Lista celor 44 de țări din zona galbenă, pentru care se impune carantina:
- Africa de Sud
- Arabia Saudita
- Argentina
- Armenia
- Azerbaidjan
- Bahrain
- Bolivia
- Bosnia si Herțegovina
- Brazilia
- Capul Verde
- Chile
- Columbia
- Costa Rica
- Ecuador
- El Salvador
- Eswatini
- Guatemala
- Honduras
- Insulele Turks si Caicos
- Insulele Virgine ale Statelor Unite
- Irak
- Israel
- Kazahstan
- Kârgâzstan
- Kosovo
- Kuweit
- Luxemburg
- Macedonia de Nord
- Maldive
- Mexic
- Moldova
- Muntenegru
- Oman
- Palestina
- Panama
- Peru
- Puerto Rico
- Qatar
- Republica Dominicana
- Rusia
- Serbia
- Singapore
- Statele Unite ale Americii
- Surinam
Se închid granițele în fața turiștilor români, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu coronavirus din țara noastră
Săptămâna trecută, numărul tot mai mare de noi infectări cu coronavirus din România a determinat INSP să iasă cu un mesaj public în care le-a cerut cetățenilor să respecte regulile sanitare. Comunicatul marchează o premieră pentru instituție de la debutul epidemiei.
„Reluarea activităților și evoluția favorabilă a situației numărului infectărilor sunt strâns legate de comportamentul fiecărui individ”, a subliniat Institutul Național de Sănătate Publică.
Cel mai recent bilanț al epidemiei de coronavirus, prezentat sâmbătă, ora 13.00, de Grupul de Comunicare Strategică, arată că în țara noastră s-au infectat în total 43.678 de persoane, din care 2.165 au decedat. De altfel, sâmbăta a marcat un nou record de îmbolnăviri – 1.284.